UGC NET English Solved Question Paper 2- June 2014

1. “The just man justices. What kind of foregrounding do you find in the above

lines?

(A) Syntactic

(B) Semantic

(C) Collocation

(D) None of the above

Answer: A,B

2. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given :

List – I

i. Iambic

ii. Anapaestic

iii. Dactylic

iv. Trochaic

List – II

1. An unstressed syllable followed by a stressed syllable

2. A stressed is followed by two unstressed syllables.

3. An unstressed syllable is followed by a stressed syllable

4. A stressed syllable is followed by an unstressed syllable

Codes:

i ii iii iv

(A) 2 1 3 4

(B) 3 2 1 4

(C) 4 1 2 3

(D) 3 1 2 4

Answer: Marks given to all

3. The separation of styles in accordance with class appears more consistently in ………… than in medieval works of literature and art.

(A) Ben Jonson

 (B) Shakespeare

(C) Philip Sidney

(D) Edmund Spenser

Answer: B

4. “Had we but world enough, and time, This coyness, lady, were no crime.”

This statement is an example of

(A) Irony

(B) Paradox

(C) Hyperbole

(D) Euphemism

Answer: A

5. A Spenserian stanza has

(A) four iambic pentameters

(B) six iambic pentameters

(C) eight iambic pentameters

(D) ten iambic pentameters

Answer: C

6. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given

below:

List – I (Critic)

i. Cleanth Brooks

ii. William Empson

iii. Mark Schorer

iv. Maud Bodkin

List – II (Theory)

1. Ambiguity

2. Paradox

3. Archetypal patterns in poetry

4. Techniques as discovery

Codes :

i ii iii iv

(A) 2 1 4 3

(B) 3 2 1 4

(C) 1 2 3 4

(D) 2 3 4 1

Answer: A

7. “The artist may be present in his work like God in creation, invisible and

almighty, everywhere felt but nowhere seen.” Henry James is talking here

about the artist’s

(A) impersonality

(B) absence

(C) presence

(D) creativity

Answer: A

8. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given

below :

List – I (Theorist)

i. Michel Foucault

ii. Judith Butler

iii. Alan Sin􀃕eld

iv. Eve Kosofsky Sedgwick

List – II (Book)

1. Gender Trouble

2. Epistemology of the Closet

3. History of Sexuality

4. Cultural Politics-Queer Reading

Which is the correct combination according to the code :

Codes :

i ii iii iv

(A) 3 1 2 4

(B) 3 1 4 2

(C) 4 2 1 3

(D) 4 3 1 2

Answer: B

9. “The greatness of a poet”, Arnold says, “lies in his powerful and beautiful

application of ideas to life”. But a critic pointed out it was “not a happy way of

putting it, as if ideas were a lotion for the inflamed skin of suffering

humanity”. Who was this critic?

(A) T.S. Eliot

(B) F.R. Leavis

(C) David Lodge

(D) Allen Tate

Answer: A

10. Derrida’s American disciples were

(A) Geo􀃠rey Hartman, Paul de Man, J. Hills Miller

(B) Gertrude Stein, Barbara Johnson, Michael Ryan

(C) Barbara Johnson, Michael Ryan, Mary Ellman

(D) Jean Baudrillard, Gilles Deleuze, Felix Guattari

Answer: A

11. Identify the correct group of playhouses in late sixteenth century London

from the following groups:

(A) Curtain, Rose, Swan, Globe, Hope

(B) Curtain, Rose, Swan, Globe, Sejanus

(C) Hope, Curtain, Rose, Swan, Globe

(D) Swan, Curtain, Rose, Globe, Thames

Answer: A,C

12. “Keep up your bright swords, for the dew will rust them.

Good Signior, you shall more command with years.

Than with your weapons.” The above lines are addresses by Othello to

(A) Roderigo and officers

(B) Brabantio, Roderigo and Officers

(C) The Duke and Senators

(D) Montano and Cassio

Answer: B

13. Act V of Marlowe’s Edward the Second shows the murder of the king. Where

does it take place?

(A) Westminster, a room in the palace

(B) A room in Berkeley Castle

(C) A room in Killingworth Castle

(D) Within the Abbey of Neath

Answer: B

14. Identify the correctly matched set:

(A) “The Shepheards Calender” – 1579

Tottels Miscellany – 1557

Astrophel and Stella – 1591

The Spanish Tragedie – about 1585

(B) “The Shepheards Calender” – 1559

Tottels Miscellany – 1579

Astrophel and Stella – 1585

The Spanish Tragedie – about 1591

(C) “The Shepheards Calender” – 1585

Tottels Miscellany – 1591

Astrophel and Stella – 1579

The Spanish Tragedie – about 1557

(D) “The Shepheards Calender” – 1579

Tottels Miscellany – 1591

Astrophel and Stella – about 1585

The Spanish Tragedie – about 1557

Answer: A

15. Match the items in the List – I with items in List – II according to the code

given below :

List – I (Authors)

i. Lucy Hutchinson

ii. John Bunyan

iii. John Evelyn

iv. Margaret Cavendish

List – II (Works)

1. The Life and Death of Mr. Badman

2. Sylva : or a Discourse of Forest Trees

3. Natures Pictures

4. Memoirs of the Life of Colonel Hutchinson

Codes :

i ii iii iv

(A) 2 3 1 4

(B) 4 3 2 1

(C) 4 1 2 3

(D) 4 2 1 3

Answer: C

16. “But deeds, and language, such as men do use;

And persons, such as comedy would choose,

When she would show an image of the time,

and sport with human follies, not with crime.”

In the above lines Jonson

I. Opposes the arti􀃕ciality of the romantic tragic-comedy.

II. Initiates the use of realism.

III. Considers analysis of moral short comings more important

IV. Encourages the use of farce with melodrama.

Find out the correct combination according to the code :

(A) I, II and III are correct

(B) I, II and IV are correct

(C) I, III and IV are correct

(D) II, III and IV are correct

Answer: A

17. “And if no peece of chronicle we prove,

We’ll build in ………….. pretty roomes.”

(A) lyrics

(B) epics

(C) sonnets

(D) stanzas

Answer: C

18. “That glory never shall his wrath or might extort from me.” (Paradise Lost,

Book I)

What ‘glory’ is being referred to by Satan ?

(A) The courage never to submit or yield

(B) To reign in Hell

(C) To defeat God

(D) To spread evil

Answer: A

19. It has been described as a “novel without predecessors”, the product of an

original mind and became immediately popular. It is a peculiar blend of pathos

and humour, though the pathos is sometimes overdone to the point of

becoming offensively sentimental.

The novel was published in 1760. What is the name of the novel?

(A) Gulliver’s Travels

(B) The Castle of Otranto

(C) Tristram Shandy

(D) A Tender Husband

Answer: C

20. The son of a joiner, he was apprenticed as a printer. He remained a printer

throughout his life. He was asked to prepare a series of modern letters for

those who could not write for themselves. This humble task taught him the art

of expressing himself in letters. Who is the novelist?

(A) Daniel Defoe

 (B) Samuel Richardson

(C) Henry Fielding

(D) Tobias Smollett

Answer: B

21. “Where ignorance is Bliss Tis folly to be wise.” Who wrote the following

lines?

(A) Pope

(B) Gray

(C) Collins

(D) Southey

Answer: B

22. Which of the following works is not actually a prose essay?

(A) Essay of Dramatic Poesy

(B) Essay on Man

(C) An Essay Concerning Human Understanding

(D) An Essay Towards a New Theory of Vision

Answer: B

23. Whom does Mirabell deceive into believing that he loves her in The Way of the World?

(A) Millamant

(B) Lady Wishfort

(C) Mrs. Marwood

(D) Mrs. Fainall

Answer: B

24. “Competence to age is supplementary to youth, a sorry supplement indeed,but I fear the best that is to be had. We must ride where we formerly walked: live better and be softer and shall be wise to do so – than we had means to do in the good old days you speak of.”

Who speaks these words and to whom?

(A) Lamb to Bridget

(B) Wordsworth to Dorothy

(C) Dorothy to Bridget

(D) Lamb to Dorothy

Answer: A

25. The Prelude although begun as early as 1799 and finished in its first version in 1805, was not published until ……………..

 (A) 1815

(B) 1820

(C) 1830

(D) 1850

Answer: D

26. “A rosy sanctuary will I dress with the wreathed trellis of a working brain.”

The above lines are quoted from

(A) ‘Adonais’

(B) ‘Ode to Psyche’

(C) ‘Eve of St. Agnes’

(D) ‘Endymion’

Answer: B

27. “Love seeketh only self to please, To bind another to its delight.”

This selfish and possessive nature of love is illustrated in Blake’s

(A) ‘The Clod and the Pebble’

(B) ‘The Sick Rose’

(C) ‘A Poison Tree’

(D) ‘Ah Sunflower’

Answer: As

28.  Who is the author of Mary, and the unfinished ‘The Wrongs of Woman’?

(A) Mary Wollstonecraft

(B) William Godwin

(C) Mary Hay

(D) Elizabeth Inchbald

Answer: A

29. Identify the incorrect factor in Henry James’ theory of the novel:

(A) It should be sentimental

(B) It should be objective

(C) It should be realistic

(D) It should be viewed as an artistic form

Answer: A

30. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given

below:

List – I (Novels)

i. Ulysses

ii. A Passage to India

iii. To the Lighthouse

iv. Women in Love

List – II (Characters)

1. Mrs. Moore

2. Molly Bloom

3. Gerald Crich

4. Lily Briscoe

Codes :

i ii iii iv

(A) 3 1 2 4

(B) 2 1 4 3

(C) 4 2 1 3

(D) 1 3 2 4

Answer: B

31. Which among the following novels was not written in 1922?

(A) Ulysses

(B) Jacob’s room

(C) Aaron’s Rod

(D) A Passage to India

Answer: D

32. “A sudden blow : the great wings beating still

Above the staggering girl, her thighs caressed

By the dark webs, her nap caught in his bill,

He holds her helpless breast upon his breast.”

Who is the author of the above lines?

(A) W.B. Yeats

(B) T.S. Eliot

(C) W.H. Auden

(D) D.H. Lawrence

Answer: A

33. “Consume my heart away; sick with desire

And fastened to a dying animal.”

The above lines are taken from

(A) “Felix Randal”

(B) “Sailing to Byzantium”

(C) “Coole and the Ballylee, 1931”

 (D) “The Second Coming”

Answer: B

34. Who among the following is not a surrealist poet?

(A) Hugh Sykes Dykes

(B) David Gascoyne

(C) Kenneth Allot

(D) C. Day Lewis

Answer: D

35. The protagonist returns with an admonition, the diamond sent to him for

smuggling out a packet of diamonds as bribe.

This scene occurs in one of the novels of Graham Greene – Identify the novel

(A) The End of the A􀃠air

(B) The Heart of the Matter

(C) The Ministry of Fear

(D) Our Man in Havana

Answer: B

36. Samuel Beckett’s trilogy published together in London in 1959 under the

English titles is

(A) More Pricks than Kicks, Murphy, Molloy

(B) B. Molloy, Malone Dies, The Unnamable

(C) Molloy, Murphy, Malone Dies

(D) The Unnamable, More Pricks than Kicks, Murphy

Answer: Marks given to all

37. Among the following playwrights, who was awarded the Pulitzer prize in

1920?

(A) Eugene O’Neill

(B) Sean O’Casey

(C) William Somerset Maugham

(D) J.B. Priestly

Answer: A

38. D.H. Lawrence popularized the concept of …………… in his novels.

(A) Realism

(B) Naturalism

(C) Primitivism

(D) Expressionism

Answer: C

39. Who among the following is not an American modernist poet?

(A) William Carlos Williams

(B) Ezra Pound

(C) William Ellery Channing, the younger

(D) Marianne Moore

Answer: C

40. An important poet and playwright who in the 1960s led the Black Arts

Movement, in the spirit of negritude, posited a ‘Black Aesthetic’ that expressed

a pan-African, organic and whole sensibility.

(A) Henry Louis Gates Jr.

(B) Amiri Baraka

(C) Ishmael Reed

(D) Bell Hooks

Answer: B

41. Match List – I with List – II according to the code given below :

List – I (Authors)

i. V.S. Naipaul

ii. Jean Rhys

iii. Marina Warners

iv. J.M. Coetzee

List – II (Books)

1. Foe

2. Indigo or Mapping the Waters

3. Wide Sargasso Sea

4. Mimic Men

Codes :

i ii iii iv

(A) 4 2 3 1

(B) 4 1 2 3

(C) 4 3 2 1

(D) 1 3 4 2

Answer: C

42. Yasmine Gooneratne’s The Pleasures of Conquest termed as a postcolonial novel of the nineties is ironically enough set in the tropical island nation of

(A) Sri Lanka

(B) Fiji

(C) The Caribbean

 (D) Amnesia

Answer: D

43. Which of the following is not an Asian – Canadian writer ?

(A) Shauna Singh Badlwin

(B) Himani Banerjee

(C) Joy Kogawa

(D) Meena Alexander

Answer: D

44. Which of the following is true?

(A) ‘Aurora Leigh’ is a poem in nine books

(B) ‘Aurora Leigh’ is a collection of sonnets from the Portuguese

(C) ‘Aurora Leigh’ is a nursery rhyme book

(D) ‘Aurora Leigh’ is “the Seeds and Fruits of English Poetry”

Answer: A

45. “The old order changeth yielding place to new,

And God fulfils himself in many ways.”

In which of the following poems do these lines appear?

(A) ‘Locksley Hall’

(B) ‘Two Voices

(C) ‘Morte d’ Arthur’

(D) ‘Ulysses’

Answer: C

46. George Eliot’s attempt to write a historical novel of the Italian Renaissance

was not successful. Which was this novel?

(A) Adam Bede

(B) Felix Holt

(C) Silas Marner

(D) Romola

Answer: D

47. In which novel, does the hero, driven by passion and revenge, add a new

dimension to the concept of suffering?

(A) Wuthering Heights

(B) Jude the Obscure

(C) Mill on the Floss

(D) Hard Times

Answer: A

48. From the following women characters in Hardy’s novels choose the odd one

out :

(A) Bathsheba Everdene

(B) Eustacia Vye

(C) Elizabeth Jane

(D) Lucetta

Answer: C

49. “Out of the gosple he tho words caughte

And this figure he added eek therto,

That if gold ruste, what shal iren do ?”

In the Prologue the Parson is represented as a man:

1. who loved money

2. who criticized the corrupt clergy

3. who practiced what he preached

4. who was a poor but honest clerk

Find the correct combination according to the code :

(A) 1, 2 and 3 are correct

(B) 1, 2 and 4 are correct

(C) 2, 3 and 4 are correct

(D) 1, 3 and 4 are correct

Answer: C

50. Match the items in List – I with items in List – II according to the code given

below:

List – I (Plays)

i. White Devil

ii. Maids Tragedy

iii. Every Man in his Humour

iv. The Spanish Tragedie

List – II (Characters)

1. Hieornimo

2. Old Knowell

3. Vittoria Corombona

4. Aspatia

Codes :

i ii iii iv

(A) 4 3 1 2

(B) 2 1 3 4

 (C) 3 4 2 1

(D) 4 3 2 1

Answer: C

Share this post on your following social media pages:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *