UGC NET Solved Question Paper 1- September 2013

1. The world population growth rate at a certain reference year was 3.5%. Assuming exponential growth of population, after how many years, the population of the world would have increased by a factor 16?

(A) ~ 80 years

(B) ~ 40 years

(C) ~ 160 years

(D) ~ 320 years

Answer: A

2. The telephone is an example of

(A) linear communication

(B) non-linear communication

(C) circular

(D) mechanized

Answer: A

3. Means of grapevine communication are

(A) formal

(B) informal

(C) critical

(D) corporate

Answer: B

4. Communication issues at the international level are addressed by

(A) ILO

(B) ITU

(C) UNDP

Solved Paper 1-

September 2013

 (D) UNESCO

Answer: D

5. Referential framing used by TV audience connects media with

(A) reality

(B) falsity

(C) negativity

(D) passivity

Answer: A

6. The communicated knowledge in a classroom is considered as

(A) non-pervasive treasure

(B) limited judgment

(C) autonomous virtue

(D) cultural capital

Answer: D

7. Classroom communication is normally considered as

(A) elective

(B) active

(C) cognitive

(D) non-selective

Answer: C

8. A person writes all the numbers from 0 to 99. The number of times digits 3 will be written is

(A) 18

(B) 19

(C) 20

(D) 21

Answer: C

9. Starting from point A, Ajit walks 14 meters towards west, he then turns to his right and walks 14 meters and then turns to his left and walks 10 meters. He again turns to his left and walks 14 meters and reaches to the point E. The shortest distance between A and E is

(A) 38

(B) 42

(C) 52

(D) 24

Answer: D

10. A, B, C, D, E, and F are sitting around a round table. A is between E and F. E is opposite to D and C is not in either of the neighboring seats of E. The person opposite to B is

(A) C

(B) D

(C) A

(D) F

Answer: D

11. The missing term in series 2, 7, 24, 77,? 723 is

(A) 238

(B) 432

(C) 542

(D) 320

Answer: A

12. In a certain city, the Taxi charges comprise of a fixed charge and the charge of the distance traveled. A person paid Rs.156 for a journey of 16 km and another person paid Rs.204 for the journey of 24 km. The amount paid by a passenger who has traveled 30 km is

(A) 236

(B) 240

(C) 248

(D) 256

Answer: B

13. In a certain codes, HEALTH is written as KHDOWK. The code of NORTH will be

(A) QRUWK

(B) RQWUK

(C) RWQUK

(D) RWUKQ

Answer: A

14. Yadav, Arjun, Rajesh, and Kamal play cricket. Rajesh and Kamal play tennis but do not play football. Yadav does not play Badminton but plays golf. Arjun does not play tennis. Kamal sometimes plays Badminton. Who does play only cricket?

(A) Yadav

(B) Arjun

(C) Rajesh

(D) Kamal

Answer: B

15. A deductive argument cannot be valid :

(A) If its premise/premises is/are true and its conclusion is true.

(B) If its premise/premises is /are true and its conclusion is false.

(C) If its premise/premises is/are false and its conclusion is false.

(D) If its premise/premises is/are false and its conclusion is true.

Answer: B

16. An analogical argument is strengthened by

(A) making the claim bolder while its premises remain unchanged.

(B) reducing the claim made on the basis of the premises armed.

(C) remaining the claim unchanged while the evidence in its support is found to exhibit greater frailty.

(D) None of the above.

Answer: B

17. If two propositions cannot both be false but may both be true, what is the relation between the two propositions ?

(A) Contrary

(B) Sub-contrary

(C) Sub-alternation

(D) Contradictory

Answer: B

18. Given below are some codes of arrangements of three items in order of

wider scope. Select the correct code.

(A) Garments, cloth and shirts

(B) Cloth, garments and shirts

(C) Shirts, garments and cloth

(D) Garments, shirts and cloth

Answer: B

19. What is equivalent of the statement ‘All atheists are pessimists’ ?

(A) All non-pessimists are nonatheists.

(B) All non-atheists are nonpessimists.

(C) All pessimists are atheists.

(D) None of the above.

Answer: A

20. In which year primary sources recorded the lowest growth in total production of energy?

(A) 2007–08

(B) 2008–09

(C) 2009–10

(D) 2010–11

Answer: C

21. Which source of energy has shown the highest growth rate in production during 2006-07 to 2010-11?

(A) Coal & lignite

(B) Crude petroleum

(C) Hydro & nuclear electricity

(D) Total production of energy

Answer: A

22. Which one of the following primary sources of energy has recorded the highest growth in production in 2008–09?

(A) Coal & lignite

(B) Crude petroleum

(C) Natural gas

(D) Hydro & nuclear electricity

Answer: A

23. In which year, the production of hydro and nuclear electricity was almost double the production of crude petroleum and natural gas taken together?

(A) 2006–07

(B) 2007–08

(C) 2008–09

(D) 2009–10

Answer: C

24. The Internet ethical protocol is called

(A) net protocol

(B) netiquette

(C) net ethics

(D) net morality

Answer: B

25. Commercial messages on the net are identified as

(A) Net ads

(B) Internet commercials

(C) Commercials

(D) Viral advertisements

Answer: C

26. Manuel Castelle was the first to use the term

(A) Internet society

(B) Electronic society

(C) Network society

(D) Telematic society

Answer: C

27. GIF stands for

(A) Global Information Format

(B) Graphics Information Format

(C) Graphics Interchange File

(D) Graphics Interchange Format

Answer: D

28. Which one of the following is not an Operating System?

(A) IBM AIX

(B) Linux

(C) Sun Solaris

(D) Firefox

Answer: D

29. Which of the following is/are a minority institution(s)?

1. Punjabi University, Patiala

2. Osmania University, Hyderabad

3. Kashmir University, Srinagar

4. St. Stephens College, Delhi

Select the correct answer from the code given below :

Codes :

(A) 1 and 2

(B) 2 and 4

(C) 2 only

(D) 4 only

Answer: D

30. Which of the following statements are correct about the National Advisory Council (NAC)?

1. The National Advisory Council is a statutory body.

2. It is headed by the Prime Minister of India.

3. It facilitates constant interaction with the leaders of civil society.

4. It provides policy and legislative inputs to the Government of India.

Select the correct answer from the code given below :

Codes :

(A) 1, 2 and 3

(B) 2, 3 and 4

(C) 1, 3 and 4

(D) 3 and 4

Answer: D

31. Which of the following are voluntary provisions in the 73rd Constitutional Amendment Act (1992)?

1. Minimum age of 21 for contesting elections to Panchayats.

2. Indirect elections to the post of Chairperson of Panchayats at the intermediate and district levels.

3. Representation of Members of Parliament and State Legislature on Panchayati Raj institutions.

4. Reservation of seats for backward classes.

Select the correct answer from the code given below :

Codes :

(A) 1, 2 and 4

(B) 2, 3 and 4

(C) 1, 2 and 3

(D) 3 and 4

Answer: D

32. In which of the following States the segment of the population, which is in majority, enjoys the benet of reservation of seats in the State Assembly?

(A) Meghalaya and Mizoram

(B) Assam and Nagaland

(C) Madhya Pradesh and Assam

(D) Rajasthan and Arunachal Pradesh

Answer: A

33. Which of the following are the ways of acquiring Indian citizenship?

1. Birth

2. Descent

3. Naturalization

4. Incorporation of territory

Select the correct answer from the code given below :

Codes :

(A) 1 and 2

(B) 1 and 4

(C) 1, 2 and 3

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: D

34. Which of the following statements about the Union Public Service Commission are correct?

1. UPSC is a Constitutional body.

2. It serves as an advisory body.

3. It is called upon to advise the Government in regard to representation of the

Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Civil Service.

4. It is consulted on appointments of Chairman and members of Tribunals and Commissions.

Select the correct answer from the code given below :

Codes :

(A) 1, 2 and 3

(B) 1, 2 and 4

(C) 1, 3 and 4

(D) 1 and 2

Answer: D

Read the following passage carefully and answer Question Nos. from 35 to 40 :

I had occasion to work with her closely during the Women’s International Year in

1975 when she was chairing a Steering Committee and made me the member in

charge of publicity. Representatives from different political parties and women’s

organizations were on the committee and though the leftists claimed a sort of

proprietary right over her, Aruna encouraged and treated all members alike. It was

not her political affiliations or her involvement in a particular cause, which won her

respect and recognition, but her utter honesty in public life, her integrity and her

compassion for the oppressed which made her an adorable person. She had the

courage to dier with and defy the mightiest in the land; yet her human spirit

prompted her to work in the worst of slums to offer succour to the poor and the

exploited.

In later years – around the late eighties and early nineties – Aruna Asaf Ali’s health began

to deteriorate. Though her mind remained alert, she could not actively take up her

pet causes – action for women’s advancement, planning for economic justice, the role of

media, reaffirmation of values in public affairs, etc. Slowly, her movements were

restricted and Aruna who had drawn sustenance from common people, from her

involvement in public life, became a lonely person. She passed away on July 1996.

35. Which Committee was chaired by Aruna?

(A) Women’s International Year’s Committee

(B) Steering Committee of Women’s International Year

(C) A Committee of Publicity

(D) Women’s Organizations

Answer: B

36. Who were made the members of the Committee of Publicity?

Choose the answer from codes given below :

(i) Representatives from different political parties.

(ii) Representatives from the leftist parties.

(iii) Representatives from the women’s organizations.

(iv) None of the above.

Codes :

(A) (i), (iii)

(B) (i), (ii)

(C) (i), (ii), (iii)

(D) (iv)

Answer: A

37. Aruna earned respect because of

(A) she identified with the leftists

(B) she did not associate with any political party

(C) chairing a Steering Committee

(D) she identified with women’s organizations

Answer: B

38. Who tried to monopolize Aruna as their proprietary right?

(A) Women Organizations

(B) Leftists

(C) Steering Committee

(D) Some Political Parties

Answer: B

39. Aruna’s health began to deteriorate from

(A) 1985 – 2002

(B) 1998 – 2000

(C) 1981 – 2000

(D) 1989 – 2001

Answer: C

40. Aruna’s pet cause(s) in her life was/ were

(A) Role of media

(B) Economic justice

(C) Reanimation of values in public pairs

(D) All the above

Answer: D

41. A good teacher must be

(A) resourceful and autocratic

(B) resourceful and participative

(C) resourceful and authoritative

(D) resourceful and dominant

Answer: B

42. Which one of the following is the best method of teaching?

(A) Lecture method

(B) Discussion method

(C) Demonstration method

(D) Question-Answer method

Answer: C

43. Successful Communication in classroom teaching is

(A) Circular

(B) Reciprocal

(C) Directional

(D) Influential

Answer: B

44. Which one of the following types of evaluation assesses the learning progress to provide continuous feedback to both teachers and students during instruction?

(A) Placement evaluation

(B) Formative evaluation

(C) Diagnostic evaluation

(D) Summative

Answer: B

45. Which one of the following is a scaled down teaching situation?

(A) Macro teaching

(B) Team teaching

(C) Cooperative teaching

(D) Micro teaching

Answer: D

46. CLASS stands for

(A) Complete Literacy and Studies in Schools

(B) Computer Literates and Students in Schools

(C) Computer Literacy and Studies in Schools

(D) Centre for Literacy and Studies in Schools

Answer: C

47. Which one of the following is not a type of experimental method?

(A) Single group experiment

(B) Residual group experiment

(C) Parallel group experiment

(D) Rational group experiment

Answer: B

48. Which one of the following is not a non-parametric test?

(A) t-test

(B) Sign test

 (C) Chi-square test

(D) Run test

Answer: A

49. Read the following statements – one labeled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Qualitative research in India has a long way to go to reach international standards.

Reason (R): Because the funding agencies do not support qualitative research in academic institutions.

Find the correct answer from the codes given below :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are false.

Answer: C

50. Identify the correct sequence of research steps :

(A) Selection of topic, review of literature, data collection, interpretation of findings

(B) Review of literature, selection of topic, data collection, interpretation of findings

(C) Selection of topic, data collection, review of literature, interpretation of findings

(D) Selection of topic, review of literature, interpretation of findings, data collection

Answer: A

51. Deconstruction is a popular method of research in

(A) Basic Science

(B) Applied Science

(C) Social Science

(D) Literature

Answer: D

52. With which one of the following techniques communality is associated?

(A) Univariate analysis

(B) Factor analysis

(C) Case studies

(D) SWOT analysis

Answer: B

53. The variable which impacts the relationship between an independent variable and a dependent variable is known as

(A) antecedent variable

(B) precedent variable

(C) predictor variable

(D) control variable

Answer: D

54. Which one of the following is a nonprobability sampling method?

(A) Simple Random Sampling

(B) Stratified Sampling

(C) Cluster Sampling

(D) Quota Sampling

Answer: D

55. By the year 2022, the Climate Change Action Plan of Government of India aims at installing

(A) 20,000 MW of wind power

(B) 25,000 MW of wind power

(C) 20,000 MW of solar power

(D) 10,000 MW of solar power

Answer: C

56. Which one of the following biosphere reserves has UNESCO recognition?

(A) Manas

(B) Kanchenjunga

(C) Seshachalam Hills

(D) Greater Nicobar

Answer: D

57. Which activity contributes to water pollution more than any other throughout the world ?

(A) Agriculture

(B) Hydroelectric power generation

(C) Industry

(D) Urbanization

Answer: A

58. Match List – I with List-II and nd the correct answer from the codes given below: List – I (Biosphere Reserve)

a. Nilgiri

b. Manas

c. Similar

d. Achankmar-Amarkantak

List-II (Area of Location)

i. Deccan Peninsula

ii. Chhattisgarh

iii. Eastern Himalaya

iv. Western Ghat

Codes :

a b c d

(A) i ii iii iv

(B) ii iii iv i

(C) iii iv ii i

(D) iv iii i ii

Answer: D

59. G5 are the ve most important emerging economies of the world. Which one of the following does not form part of G5?

(A) Mexico

(B) Brazil

(C) China

(D) Korea

Answer: D

60. Which of the following nations has the maximum per capita emissions of carbon di-oxide?

(A) China

(B) Japan

(C) USA

(D) India

Answer: C

Share this post on your following social media pages:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *