Trained Graduate Teacher UP TGT English Question Paper 2011

1. Who wrote the following lines? “fresh spring and summer and winter hoar. Move my faint heart with grief.”

(a) Keats

 (b) Shelley

(c) Southey

 (d) Coleridge

Answer: (b) Shelley

2. The author of Night in gales is:

(a) Robert Frost

(b) Rupert Brooke

(c) Robert Bridges

 (d) John Keats

Answer: (c) Robert Bridges

3. Of which poem is the following line a part? For them no more the blazing heart shall burn.

(a) Lycidas

(b) The Scholar Gipsy

(c) Gray‘s Elegy

(d) In Memoriam

Answer: (c) Gray‘s Elegy

4. The Alchemist is a:

(a) novel

(b) comedy

(c) book on chemistry

 (d) tragedy

Answer: (a) novel

5. An alexandrine is a verse line in:

(a) an iambic hexameter

(b) an iambic pentameter

(c) a dactylic tetrameter

(d) a trochaic hexameter

Answer: (b) an iambic pentameter

6. W.H. Auden be longed to the:

(a) present century

(b) nineteenth century

(c) eighteenth century

(d) twentieth century

Answer: (d) twentieth century

7. For the last thirty years of his life Thomas hardy did not write:

(a) short stories

 (b) novels

(c) poems

(d) plays

Answer: (b) novels

8. Robert Browning‘s poetry is:

(a) optimistic

(b) pessimistic

(c) melioristic

(d) nether optimistic nor pessimistic

Answer: (a) optimistic

9. Mil ton was:

(a) An Elizabethan poet

(b) a belated Elizabethan poet

(c) a Jacobean            

(d) a classical poet

Answer: (b) a belated Elizabethan poet

10. Dryden as a critic was:

(a) a blind supporter of Aristotle

(b) a opponent of the critical theories of Aristotle

(c) unaware of the critical theories of Aristotle

(d) a rational following of the critical theories of Aristotle.

Answer: (b) a opponent of the critical theories of Aristotle

Directions (11–16) : Select the correctly spelt words.

11. (a) appelant

(b) apellant

(c) appellant

(d) appellant

Answer: (b) apellant

12. (a) Beelzebub

(b) Beilzebub

(c) Bilzebub

(d) Bielzebub

Answer: (a) Beelzebu

13. (a) exasperation

 (b) exaggeration

(c) exageration

(d) exazeration

Answer: (b) exaggeration

14. (a) hidrocortizone

(b) hydrocortizone

(c) hydrocortisone

(d) hydrocortisone

Answer: (c) hydrocortisone

15. (a) sufragette

(b) suffragete

(c) suffragette

(d) sufragete

Answer: (c) suffragette

16. (a) narcissus

(b) naarcissus

(c) narcissous

(d) naarcissous

Answer: (a) narcissus

Directions (17–22) : Read each of the following sentences to trace the parts which are incorrect grammatically. The alphabet of the part is to be mentioned as the answer.

17. (a) The director

(b) failed in films after films

(c) which he directed

(d) No error

Answer: (b) failed in films after films                                                                                                             

18. (a) No Sooner had

(b) the doctor enter the hospital

(c) than it began to rain

(d) No error

Answer: (d) No error

19. (a) Had he reached the station

(b) a few minutes earlier

(c) he had caught the train

(d) No error

Answer: (c) he had caught the train

(20) . (a) He committed suicide twice

(b) before he died

(c) and left the members of his family crying.

(d) No error

Answer: (a) He committed suicide twice

21. (a) He congratulated him

(b) for winning a scholarship

(c) and being awarded the Governor‘s medal

(d) No error

Answer: (b) for winning a scholarship

22. (a) The furnitures purchased by me

(b) is sub-standard

(c) and not fit for my drawing room.

(d) No error

Answer: (a) The furnitures purchased by me

23. Vindictive means:

(a) windy

(b) stormy

(c) revengeful        

 (d) peace loving

Answer:  (c) revengeful

24. Tumultuous means

(a) causing disturbance

(b) causing fear

(c) causing illness

(d) causing grief

Answer: (a) causing disturbance

25. Ret i cent means

(a) outspoken

(b) reserved

(c) quarrelsome

(d) benevolent

Answer: (b) reserved

26. Nauseous means

(a) gaseous

 (b) venomous

(c) sickening

(d) generous

Answer: (c) sickening

27. Hypothetical means

(a) practical

(b) philosophical

(c) sensitive

 (d) supposed

Answer: (b) philosophical

28. The murmurous haunt of flies on summer eaves. The figure of speech is:

(a) Simile

 (b) Metaphor

(c) Onomatopoeia

(d) Hyperbole

Answer: (c) Onomatopoeia

29. Oh Fame! if I e’er took de light in thy Praises. The figure of speech is:

(a) Personification

(b) Apostrophe

(c) Onomatopoeia

(d) Metaphor

Answer: (a) Personification

30. Which of the following plays is not by Shake speare?

(a) Much Ado About Nothing

(b) Edward II

(c) A Midsummer Night‘s Dream

(d) King Henry IV

Answer: (a) Much Ado About Nothing

31. Portia is the heroine of the play:

(a) Hamlet

(b) The Merry Wives of Windsor

(c) The Tempest

(d) The Merchant of Venice

Answer: (d) The Merchant of Venice

32. The lines ‘Age cannot wither her, nor custom stale. Her In finite variety’ occur in:

(a) All for Love

(b) Hamlet

(c) Antony and Cleopatra

(d) As You like It        

Answer: (c) Antony and Cleopatra

33. The lines ‘The mind is its own place, and in itself , Can make a heaven of hell, a hell of heaven’

(a) Lycidas

(b) Paradise Regained

(c) Comus

(d) Paradise Lost

Answer: (d) Paradise Lost

34. The lines Bliss was it in that dawn to be alive, But to be young was very heaven, occur in the poem of

(a) William Wordsworth

(b) William Shakespeare

(c) John Milton

(d) Christopher Marlowe

Answer: (a) William Wordsworth

35. ‘Loy al ties criss-cross each other’ is a dialogue in a play by:

(a) Shakespeare

(b) Galsworthy

(c) Milton

(d) Shaw

Answer: (b) Galsworthy

36. The author of ‘Sam son Agonistes’ was

(a) John Fletcher

 (b) John Webster

(c) John Milton

(d) Ben Jonson

Answer: (c) John Milton

37. Who of the following poets belong to the Fleshly School of poetry?

(a) Edmund Spenser

(b) John Keats

(c) J.S. Eliot

 (d) D.G. Rossetti

Answer: (d) D.G. Rossetti

38. E.M. Forster be longed to:

(a) The Fleshly School of Poetry

(b) The Georgians

(c) The Bloomsbury Group

(d) The Age of Interrogation

Answer: (c) The Bloomsbury Group

39. Beat writers:

(a) wrote in the 1950’s

(b) wrote in the 1940’s

(c) wrote in the 1960’s

(d) wrote in the 1980’s

Answer: (a) wrote in the 1950’s

40. ‘Bu colic’ refers to

(a) the poets who wrote in praise of wine

(b) the poets who wrote pastoral poetry

(c) the poets who imitate Pope

(d) the poets who imitated Wordsworth

Answer: (b) the poets who wrote pastoral poetry

41. Cam bridge School refers to

(a) a group of early twentieth century poets

(b) a group of early twentieth century novelists

(c) a group of early twentieth century dramatists

(d) a group of early twentieth century critics

Answer: (a) a group of early twentieth century poets

42. Catharsis

(a) is related to tragedy

(b) is related to comedy

(c) is related to sonneteering

(d) is related to farce

Answer: (b) is related to comedy

43. Chorus

(a) is a brand of writing inks

(b) is s group of singers in drama

(c) is a group of beautiful actresses

(d) is a group of D.J. dancers

Answer: (b) is s group of singers in drama

Solved Paper-2010 9

44. ‘Comic Relief’ implies:

(a) the interval in a play or film        

(b) a hilarious comedy

(c) a short humorous episode interrupting a tragedy

(d) the effect of Catharsis

Answer: (a) the interval in a play or film

45. Morality play were

(a) produced in the 15th and 16th centuries

(b) produced in the 17th century            

(c) produced in the 18th century

(d) produced in the 19th century

Answer: (a) produced in the 15th and 16th centuries

46. Name the figure of speech in the following line Why then, O brawling love, O loving hate.

(a) Metaphor

 (b) Simile

(c) Apostrophe

(d) Oxymoron

Answer: (d) Oxymoron

47. Parable is:

(a) a poem in paragraphs

(b) a book in an epic

(c) a brief tale illustrating some moral

(d) a cure of paralysis

Answer: (c) a brief tale illustrating some moral

Directions (48–52) : Change the narration in the following:

48. The kidnappers said, “If you do not pay the ransom, we‘ll kill the boy”.

(a) The kidnappers threatened to kill the boy if they did not pay the ransom.

(b) The kidnappers said that if they paid not the ransom, they will kill the boy.

(c) The kidnappers said to them that if you do not pay the ransom, we shall kill the boy

(d) The kidnappers threatened that if the parents of the boy did not pay the ransom, the boy will

be killed

Answer: (d) The kidnappers threatened that if the parents of the boy did not pay the ransom, the boy will

be killed

49. “Ugh! There‘s a slug in my lettuce. Waiter”! he cried:

(a) He said ugh that there was a slug in his lettuce and asked the waiter to come

(b) He exclaimed with disgust that there was a slug in his lettuce and called the waiter

(c) He said to the waiter that ugh there was a slu in his lettuce.

(d) He asked the waiter that there was a slug in his Lettuce

Answer: (b) He exclaimed with disgust that there was a slug in his lettuce and called the waiter

50. “I hope you‘ll have a good journey,” I said. I also said, ‘Good bye’.

(a) I bade him good bye and hoped that he would have a good journey

(b) I said that I hoped with good bye that he will have a good journey

(c) I was hopeful that he will have a good journey and bade him good bye

(d) I said him good bye and wished him a good Journey

Answer: (a) I bade him good bye and hoped that he would have a good journey

51. “You used to be good at gram mar,” said I, Why have you neglected it”?

(a) I said that he used to be good at grammar and said why he had neglected it

(b) I said to him that he had been good at grammar and wanted to know why he had neglected it

(c) I reminded him that he used to be good at grammar and asked why he had neglected it

(d) I asked him that why had he neglected grammar when he used to be good at it

Answer: (d) I asked him that why had he neglected grammar when he used to be good at it

52. I invited Rama to come for a drive the following day?

(a) I said to Rama, “Will you come for a drive the following day”.

(b) I said to Rama, “Will you come for a drive the next day”?

(c) I put a question to Rama, “Will you come for a drive the day following”?

(d) I said, “Rama, would you like to come for a drive tomorrow”?

Answer: (b) I said to Rama, “Will you come for a drive the next day”?

Directions (53–58) : are related to change in the voice. Select the correct alternatives from those given:

53. They are pulling down the old theater:

(a) The old theater is being pulled down

(b) The old theater is being pulled down by them

(c) The old theater is pulling down

(d) The old theater has been pulling down

Answer: (a) The old theater is being pulled down

54. The organizers will exhibit the paintings till the end of the month:

(a) The paintings will be exhibiting by the organizers till the end to the month

(b) The paintings will be presented in an exhibition till the end of the month

(c) An exhibition of the painting will be held till the end of the month

(d) The paintings will be exhibited by the organizers till the end of the month

Answer: (d) The paintings will be exhibited by the organizers till the end of the month

55. He expected us to offer him the job:

(a) A job was expected by us to be offered him

(b) He expected to be offered a job

(c) An offer of a job by us was expected by him

(d) An offer of a job was being expected by him

Answer: (b) He expected to be offered a job

56. The P.M. was to have opened the dry dock:

(a) The dry dock was to have been opened by the P.M.

(b) It was expected that the P.M. would open the dry dock

(c) The opening of the dry dock was to be done by the P.M.

(d) The P.M. was scheduled to open the dry dock

Answer: (a) The dry dock was to have been opened by the P.M.

57. An uneasy silence succeeded the shot.

(a) The shot was successful after an uneasy silence

(b) The shot was succeeded by an uneasy silence

 (c) The shot was succeeded by an uneasy silence among them

(d) There was an uneasy silence after the shot had been fired

Answer: (b) The shot was succeeded by an uneasy silence

58. He was made to surrender his pass port:

(a) I made him to surrender his passport

(b) The authorities made him to surrender his passport

(c) They made him surrender his passport

(d) We made him to surrender his passport

Answer: (b) The authorities made him to surrender his passport

Directions (59–64) : Fill in the blanks with correct prepositions from those given after every sentence:

59. I don‘t understand what you are getting…….

(a) on

 (b) in

(c) at

 (d) with

Answer: (c) at

60. He shook me………the hand and helped me off with my coat:

(a) on

(b) by

(c) with

 (d) off

Answer: (b) by

61. She is going to have another blouse made to go with her costume as her old one is quite worn……….

(a) to

(b) of

(c) out

(d) within

Answer: (c) out

62. We set………as soon as the old man pointed out the way to us:

(a) of

(b) off

(c) towards

(d) for

Answer: ((b) off

63. You must account to the manger………the money you used.

(a) of

(b) with

(c) about

 (d) for

Answer: (d) for

64. The police accused the young man………murder:

(a) of

 (b) about

(c) for

 (d) amid

Answer: (a) of

Directions (65–68) : Select the correctly punctuated sentences

.

65. Speak clearly if you would be under stood:

(a) Speak clearly if you would be understood

(b) Speak clearly, if you would be understood

(c) speak clearly if you would be understood

(d) speak clearly, if you would be understood

Answer: (b) Speak clearly, if you would be understood

66. wealth may seek us but wisdom must be sought:

(a) Wealth may seek us, but wisdom must be sought

(b) Wealth may seek us, but wisdom must be sought

(c) Wealth may seek us. But wisdom must be sought

(d) Wealth may seek us but wisdom must be Sought

Answer: (a) Wealth may seek us, but wisdom must be sought

67. per haps cried he there may be such monsters that you de scribe:

(a) “Perhaps” cried he, “there may be such monsters as you describe”.

(b) “Perhaps,” cried he, “There may be such monsters as you describe”.

(c) “Perhaps” cried he, there may be such monsters as you describe

(d) “Perhaps,” “cried he, “there may be such monster as you describe”

Answer: (c) “Perhaps” cried he, there may be such monsters as you describe

68. there is a slavery that no legislation can abolish the slavery of caste:

(a) there is a slavery that no legislation can abolish: the slavery of caste.

(b) There is a slavery that no legislation can abolish: the slavery of caste.

(c) There is a slavery, that no legislation can abolish, the slavery of caste.

(d) There is a slavery that no legislation can abolish the slavery of caste.

Answer: (b) There is a slavery that no legislation can abolish: the slavery of caste.

69. “Allusion”:

(a) is another spelling of illusion

(b) is a grammatical device

(c) is an indirect or passing reference to an event person, place or artistic work

(d) is a dramatic device

Answer: (c) is an indirect or passing reference to an event person, place or artistic work

70. Who is known as the poet‘s poet?

(a) John Milton

 (b) John Dryden

(c) Edmund Spenser

 (d) T.S. Eliot

Answer: (a) John Milton

Directions (71–75) : In questions 71 to 75 you have a passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Truth and non-violence are our goals. Non-violence is the supreme dharma, there is no discovery of greater import than this. So long as we

engage in mundance actions, so long as soul and body are together, some violence will continue to occur through our agency. But we must renounce at least the violence that it is possible for us to renounce. We should understand that the less violence a religion permits, the more is the truth contained in it. If we can ensure the deliverance of India, it is only through truth and non-violence. Many people have the habit of hiding their own sentiments when is the presence of an important person and suiting their talk to his pleasure. They do not realize how usually they deceive themselves and

harm the truth. One must say what one feels. It is impertinence to go against one‘s reason. One must not hesitate the least to tell what one must say what one feels. It is impertinence to go against one‘s reason. One must not hesitate the least to tell what one feels to anyone, be he a Minister of the Government or even a more exalted person. Deal with all with truth and non-violence.

71. ‘Import’ here means:

(a) to bring from abroad

(b) that which is brought from abroad

(c) importance

(d) to be of consequence to

Answer: (c) importance

72. ‘So long as soul and body are together’ means:

(a) So long as we are alive

(b) So long as we are able to meet our expenses

(c) So long as we keep ourselves away from religious disputes

(d) So long as we do not support the fight for Freedom

Answer: (a) So long as we are alive

73. Deliverance implies:

(a) the release of the soul from the body

(b) freedom from the British domination

(c) the author‘s release from the jail

(d) authoritative opinion

Answer: (b) freedom from the British domination

74. People hide their own sentiments before an important per son:

(a) because they are afraid of him

(b) because they do not want to let him know the real position

(c) because they are secretive by nature

(d) because they want to flatter and please him

Answer: (d) because they want to flatter and please him

75. Which is the most truthful dharma?

(a) That which encourages violence

(b) That which discourages violence

(c) That which has nothing to do with non-violence

(d) That which is amoral

Answer: (b) That which discourages violence

Directions ( 76–80) : Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. Though fond of many acquaintances, I desire an intimacy only with a few. The man in Black whom I have often mentioned is one whose friendship I could wish to acquire because he possesses my esteem. His manners, it is true, are tinctured with some strange inconsistencies and he may be justly termed a humorist in a nation of humorists and he may be justly termed a humorist in a nation of humorists. Though he is generous even to profusion, he effects to be thought a prodigy of parsimony and prudence though his conversation be replete with the most sordid and selfish maxims, his heart is dilated with the most unbounded love. I have known him profess himself a man-hater while his cheek was glowing with compassion and while his looks were softened into pity, I have heard him use the language of the most ill bounded ill nature. Some affect humanity and tenderness, others

boast of having such dispositions from nature but he is the only man I ever knew who seemed ashamed of his natural benevolence. He takes as much pains to hide his feelings, as any hypocrite would to conceal his indifference but on every unguarded moment the mask drops off and reveals him to the most superficial

observer.

76. ‘Because he possesses my esteem’ means:

(a) I hate him

(b) I have great regard for him

(c) He occupies my room unlawfully

(d) He does not like me

Answer: (b) I have great regard for him

77. ‘Humorist’ has been used for

(a) one who loves creating humour

(b) one who writes comedies of humours

(c) one who is capricious

(d) one who loves humorous people

Answer: (c) one who is capricious

78. Parsimony refers to:

(a) the money that Parsees use for donation

(b) avoidance of excess

(c) the quality of being a spendthrift

(d) the money that does not belong to the user

Answer: (b) avoidance of excess

79. ‘Glowing with com passion’ implies

(a) full of pity

(b) red with anger

(c) blushing

(d) shamefacedly

Answer: (a) full of pity

80. ‘Reveals him’ means:

(a) exposes his shameful conduct

(b) evidences his irritability

(c) makes his latent goodness evident

(d) manifests his attempt to hide his shameful Conduct

Answer: (c) makes his latent goodness evident

Directions (81–90) : In questions 81 to 90 you have a passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. He is a very skilled man. Sometimes he sends his drill more than a mile into the earth. There is a lot of luck in drilling for oil. The drill may just miss the oil although it is near, on the other hand, it may strike oil at a fairly high level. When the drill goes down; it brings up soil. The samples of soils from various depths are examined for traces of oil. When we buy a few gallons of petrol for our cars, we pay not only the cost of the petrol, but also part of the cost of the search that is always going on.

81. Whales are:

(a) the largest animals ever existing in the world

(b) the largest animals living on land at present

(c) the largest animals now living in the world

(d) the largest animals living in the Caspian Sea.

Answer: (b) the largest animals living on land at present

82. Vegetable oil:

(a) was not known to people in ancient times

(b) was well known to people long ago

(c) was known only in ancient times

(d) is known only to old people

Answer: (a) was not known to people in ancient times

12 Solved Pa per-2010

83. The term mineral oil refers here to:

(a) the oil from which petrol is made

(b) petrol only

(c) diesel only

(d) any oil that burns brightly

Answer: (a) the oil from which petrol is made

84. Oil-burning lamps:

(a) are in use in more and more homes these days

(b) are not very much in use now

(c) burn more brightly than any other type of lamps

(d) are used by a large number of people although not so many as previously

Answer: (b) are not very much in use now

85. The purpose of lubrication is

(a) production of heat

(b) reduction of heart and friction

(c) to reach all parts of a machine

(d) production of the oil having the right thickness

Answer: (b) reduction of heart and friction

86. Mineral oil became very important only when engine

(a) engineers invented the internal combustion engine

(b) scientists in Pennsylvania developed oil wells

(c) lubrication oils were made from it

(d) American Indians promoted its use

Answer: (a) engineers invented the internal combustion engine

87. Scientists are of the opinion

(a) coal was formed from shale lying under the surface of the earth

(b) large deposits of mud on the sea bed went to from oil

(c) the sea creatures caught between layers of rock went to form oil

(d) oil was formed from see water when it was added by the process of chemistry, pressure and temperature

Answer: (d) oil was formed from see water when it was added by the process of chemistry, pressure and

88. The author opines that where there is shale, there is likely to be oil be cause

(a) oil was first formed under the sea

(b) shale is a sedimentary rock

(c) oil was made from shale

(d) shale is a sort of oil

Answer: (b) shale is a sedimentary rock

89. The oil drill

(a) should invariably go at least a mile into the earth

(b) cannot go more than a mile into the earth

(c) often goes about a mile into the earth

(d) occasionally goes more than a mile into the Earth

Answer: (c) often goes about a mile into the earth

90. The cost of un successful drilling:

(a) is borne by the driller

(b) is borne by the refineries

(c) is borne by the government

(d) is borne by the consumer of petrol or other petroleum products

Answer: (d) is borne by the consumer of petrol or other petroleum products

91. Re write the following sentence using too

(a) He was too excited and so he could not think

(b) He was very too excited to think

(c) He was too excited to think

(d) He was much too excited to think

Answer: (c) He was too excited to think

92. Tick the correctly punctuated sentence:

(a) they invoked Gods who blessed them

(b) They invoked Gods who blessed them

(c) They invoked Gods who blessed them

(d) They invoked gods who blessed them

Answer: (b) They invoked Gods who blessed them

93. Tick the correctly punctuated sentence:

(a) the ganga rises from the himalays

(b) The Ganga rises from the Himalays

(c) The ganga rises from the Himalays

(d) The Ganga rises from the himalays

Answer: (b) The Ganga rises from the Himalays

94. Othello killed Desdemona out of

(a) anger

 (b) hatred

(c) love

(d) ignorance

Answer: (c) love

95. Shakespeare wrote:

(a) romantic comedies

(b) comedies of humours

(c) comedies of manners

(d) sentimental comedies

Answer: (a) romantic comedies

96. “The wisest, the brightest and them meanest’ is said of:

(a) Defoe

(b) Bacon

(c) Milton

(d) Dryden

Answer: (b) Bacon

97. Complete the following sentence by selecting the

correct option:

Shakespeare was born at ……… .

(a) Stratford-at-Avon

(b) Stratford-upon-Avon

(c) Stratford-in-Avon

 (d) Stratford-on-Avon

Answer: (a) Stratford-at-Avon

98. ‘Our bodies are our gar dens to which our wills are gardeners.’ The above words form the speech of

(a) Hamlet

 (b) Iago

(c) Viola

(d) Brutus

Answer: (b) Iago

99. Robert Southey was succeeded by………as the poet Lau re ate of Eng land:

(a) Tennyson

(b) Arnold

(c) Wordsworth

(d) Shelley

Answer: (c) Wordsworth

100. Let us go then, you and I, When the evening is spread out against the sky. Like a patient etherised upon a table.

The above lines have been written in:

(a) Unrhymed Verse

(b) Blank Verse

(c) Free Verse

(d) Iambic Meter

Answer: (d) Iambic Meter

101. ‘Sartor Resartus’ is a thought provoking work of:

(a) Carlyle

 (b) William Morris

(c) Ruskin

 (d) Ibsen

Answer: (a) Carlyle

102. In the year 1637 Milton confided to his friend that he had fixed his mind upon writing some

monumental poetical work. Select among the following, the name of his friend to whom this information was given:

(a) Richard Powell

(b) Edward King

(c) Henry Lawes

(d) Diodati

Answer: (b) Edward King

103. As flies to wanton boys are we to the gods, They kill us for sport, The above lines by Shakespeare occur in the play:

(a) Julius Caesar

(b) Macbeth

(c) Hamlet

 (d) King Lear

Answer: (d) King Lear

104. The woman character Delilah appears in:

(a) Dr. Faustus

(b) Samson Agonistes

(c) Twelfth Night

 (d) Macbeth

Answer: (b) Samson Agonistes

105. Galsworthy was awarded the Nobel Prize for Literature in:

(a) 1931

(b) 1929

(c) 1930

 (d) 1932

Answer: (d) 1932

106. Will no one tell me what she sings, Perhaps the Plaintive numbers flow for old un happy far off

things. And battles long ago . The above long ago.

(a) The Solitary Reaper

(b) Three Years she Grew

(c) Michael

(d) An Evening Walk

Answer: (a) The Solitary Reaper

107. ‘Death of a Sales man’ is writ ten by:

(a) Faulkner

(b) Arthur Miller

(c) O‘Neill

(d) Hemingway

Answer: (b) Arthur Miller

108. Who made the Devil‘s re mark without Mil ton?‘Milton was of the Devil‘s party without knowing it’

(a) Tilliard

(b) Coleridge

(c) Blake

 (d) Christopher Hill

Answer: (b) Coleridge

109. The sounding Cataract: Haunted me like passion These lines occur in the poem

(a) Resolution and Independence

(b) The Tables Turned

(c) The River Dudden

(d) Tintern Abbey

Answer: (d) Tintern Abbey

110. Find out the figure of speech in the following line. ‘The waves thundered on the shore’.

(a) Personification

(b) Onomatopoeia

(c) Hyperbole

(d) Metaphor

Answer: (b) Onomatopoeia

111. The Beginning of the modern re al is tic drama in Eng land took place with the writing of Caste, a play writ ten by:

(a) Pinero

 (b) Arthur Jones

(c) Robertson

(d) Ibsen

Answer: (b) Arthur Jones

112. In which Charles Dickens, novel we come across a character called Mr. Micawber?

(a) A Tale of Two cities

(b) David Copperfield

(c) Great Expectations

(d) Oliver Twist

Answer: (b) David Copperfield

113. To use another per son‘s thoughts writings as one‘s called:

(a) Plagiarism

 (b) Pantheism

(c) Syllogism

(d) Parody

Answer: (a) Plagiarism

114. Willing suspension of disbelief is a phrase coined by:

(a) Dryden

(b) Coleridge

(c) T.S Eliot

(d) Arnold

Answer: (b) Coleridge

115. The Chaucerian Stanza or Rhyme Royal comprises:

(a) 7 lines

(b) 8 lines

(c) 9 lines

(d) 4 lines

Answer: (a) 7 lines

116. ‘The Little Man’ writ ten by Galsworthy is a/an

(a) poem

(b) Novel

(c) Play

(d) One Act play

Answer: (d) One Act play

117. A sudden and ridiculous de scent from the exalted to the common-place and ordinary, especially when a writer striving for the noble or pathetic achieves the ludicrous, is best ex pressed by the term:

(a) The comic relief

(b) Bathos

(c) Melodrama

(d) Paradox

Answer: (b) Bathos

118. Who, among the following was the first poet laureate officially appointed by the British

sovereign?

(a) Ben Jonson

(b) Robert Southey

(c) Dryden

 (d) Wordsworth

Answer: (a) Ben Jonson

119. The phrase ‘objective co-relative’ has been coined by:

(a) Ezra Pound

(b) Walt Whitman

(c) T.S. Eliot

(d) I.A. Richards

Answer: (c) T.S. Eliot

Directions (120–121) : Tick the correct expressions:

120. (a) I am fed with you

(b) I am fed up with you

(c) I am fed of you

(d) I am fed of with you

Answer: (b) I am fed up with you

121. (a) Look before you do

(b) Look before you work

(c) Look before you leap

(d) Look first and then leap

Answer: (c) Look before you leap

Directions (122–125) : Each of the following sentences is divided into three parts errors (a), (b) and (c). Some of the sentences have errors in one part and some have none. Find out which part of the sentence has an error. If there is no error, mark D.

122. (a) Both Ram and Shyam

(b) were not present

(c) in the classroom.

(d) No error

Answer:(d) No error

123. (a) It is really strange

(b) that he has not

(c) replied my letter

(d) No error

Answer: (c) replied my letter

124. (a) Many things

(b) have happened since

(c) I have left the school

(d) No error

Answer: (c) I have left the school

125. (a) He told me

(b) that he is not

(c) interested in games and sports.

(d) No error

Answer: (c) interested in games and sports.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *