Postgraduate Teacher UP PGT English Exams Paper 2021

1. Which of the following messed epic form of poetry?  s

(A) Classical age

(B) Renaissance period

(C) Neoclassical age

(D) Modem age

Ans: (A) Classical age

2. Which of the following figures of speech is used in the sentence have read all of Mon”

(A) Metaphor

B) Alegory

C) Personation

D) Metony

Ans: D) Metony

3 Change the sentence from direct narration to indirect narration correctly

Ram told Shyam, “Please take your seat. I am very glad to see you. Where had you been so long ?

 (A) Ram requested Shyam to take his seat. He told him that he was glad to see him and asked him where he had been so long.

(B) Ram told Shyam he should take his seat and he was glad to see him. He asked him where he had been so long

(C) Ram requested Shyam to take his seat, glad to see him and where he was so long

(D) None of these

Ans: (A) Ram requested Shyam to take his seat. He told him that he was glad to see him and asked him where he had been so long.

4. Who regarded Shakespeare’s greatest plays ‘as books to be read rather than as plays to be acted’?

(A) William Wordsworth

(B) T.S. Eliot

(C) Matthew Arnold

(D) Charles Lamb

Ans: (D) Charles Lamb

5. Which of the following works by William

Shakespeare is a pastoral romance ?

(A) As You Like It

(B) Twelfth Night

(C) The Tempest

(D) Othello

Ans: (A) As You Like It

6. Humbug Casby in Little Dorrit is

(A) a funny character

(B) a philosopher of oriental thoughts

(C) a police officer from Tudor stock

(D) an officer in British Navy

Ans: (A) a funny character

7. In The Sun Also Rises, having flittered through several sexual liaisons, Lady Brett Ashley, finally chooses

(A) Romeo, a young Spanish Matador

(B) Clemenzo, a Parisian Chef

(C) Nick Adams

(D) Lieutenant Frederic Henry

Ans: (A) Romeo, a young Spanish Matador

8. Which of the following poets has written the lines as given below:

 Blow bugle, blow, set the wild echoes flying,

“Blow, bugle, answer, echoes, dying, dying, dying.”

(A) John Keats

(B) P.B. Shelley

(C) Alfred Lord Tennyson

(D) Robert Frost

Ans: (C) Alfred Lord Tennyson

9. Which of the following works is not written by Charles Lamb?

(A) The Old Familiar Faces

(B) John Woodvil

(C) ‘An Essay on the Principles of Human Action’

(D) Specimens of English Dramatic Poets, who lived about the time of Shakespeare

Ans: (C) ‘An Essay on the Principles of Human Action’

10. “Portrait of a Lady” is a dramatic monologue written by

(A) P.B. Shelley

(B) Tennyson

(C) T.S. Eliot

(D) None of them

Ans: (C) T.S. Eliot

11. Among the given below pairs in respect of Faulkner’s novels which is not correct pair?

(A) Mosquitoes – a satiric novel on New Orleans

(B) The Sound and the Fury – the story of decline of the compson family

(C) The Hamlet – the story of King Hamlet and his son

(D) A Fable – an allegory about man’s search for peace

Ans: (C) The Hamlet – the story of King Hamlet and his son

12. “No nightingale did ever chant More welcome notes to weary bands of travellers in some shady haunt, Among Arabian sands …” Which of following poems by William Wordsworth contain the above mentioned lines?

(A) Tintern Abbey

(B) Daffodils

C) Solitary Reaper

(D) Three years she crew in sun and shower

Ans: C) Solitary Reaper

Directions (Q. 13 to 17): In the questions below the given sentences have been transformed as per directions given in the brackets. Choose the correct option.

13. Pay that bill at once. (Passive)

(A) You should pay that bill at once

(B) That bill should be paid at once

C) Let that bill be paid at once

(D) You are advised to pay that bill at once

Ans: C) Let that bill be paid at once

14. Hard-working students always get success. (Complex)

(A) The students who get success are hard-working

(B) The students who get success always work hard

(C) The students who work hard always get success

(D) The students who do not work harddo not get success

Ans: (C) The students who work hard always get success

15. Does anyone like paying taxes? (Assertive)

(A) All like paying taxes

 (B) Nobody likes paying taxes

(C) Anyone can pay taxes

(D) Everyone does not like paying taxes

Ans: (B) Nobody likes paying taxes

16. No sooner did the sun rise than the dew disappeared. (Affirmative)

(A) As the sun rose, the dew disappeared

(B) As soon as the sun rose, the dew disappeared

(C) Hardly had the sun risen than the dew disappeared

(D) As soon as the sun had risen, the dew had disappeared

Ans: (B) As soon as the sun rose, the dew disappeared

17. She is not taller than I am. (Without a negative)

(A) I am taller than her

(B) She is as tall as I am

(C) I am as tall as she is

(D) None of the above

Ans: (A) I am taller than her

18. The meaning of the idiom, “to cool one’s heels” is

(A) to be kept waiting for sometime

(B) to rest for sometime

(C) to remain in a comfortable position

(D) to give no importance to someone

Ans: (A) to be kept waiting for sometime

19. “Thunder crashes from rock To rock, the cataracts replay: Lightnings dazzle our eyes; Raring torrents have breached”

The above mentioned lines are taken from

(A) ‘The Love Song of J. Alfred Prupock’

(B) ‘The Hollow Men’

(C) ‘Rugby Chapel

(D) ‘Ulysses’

Ans: (C) ‘Rugby Chapel

20. In which of the following poems, does the poet express “What’er the theme? song could have no ending?”

(A) Ode to the West Wind

(B) TO A Skylark

(C) The Solitary Reaper

(D) Ode to A Nightingale

Ans: (C) The Solitary Reaper

21. Which of the following works is inspired by Shelley’s disgust at the so-called ‘Peterloo’ massacre?

(A) The Revolt of Islam

(B) The Mask of Anarchy

(C) Ode to the West Wind

(D) Prometheus Unbound

Ans: (B) The Mask of Anarchy

22.In reference with Hardy’s life and his works some statements are given.

Find the incorrect option.

1. Thomas Hardy was born in 1842.

2. He is known for his regional novels.

3. The character Gabriel Oak appears in his novel – Far From Madding Crowd.

4. Tess of the D’Urbervilles was published in 1880 and regarded as his masterpiece.

(A) 1 and 4

(B) Only 1

(C) 2, 3 and 4

(D) Only 4

Ans: (A) 1 and 4

23. “She is more sinned against than Sinning” is a remark made in favour of One of the famous heroines of Thomas Hardy. Which of the following novels she belongs to?

(A) Tess of the D’Urbervilles

(B) Return of the Native

(C) Jude the Obscure

(D) Mayor of Caster bridge

Ans: (A) Tess of the D’Urbervilles

24. In a tragedy, the term ‘catharsis’ can be broadly interpreted as

(A) error of judgment in the character of a hero which leads him from happiness to misery.

(B) purgation of excessive emotion of pity and fear.

(C) a catastrophe in which there occurs a sudden reversal of hero’s fortune from happiness to disaster.

(D) an act of revenge acted out on stage to satisfy the audience’s appetite.

Ans: (B) purgation of excessive emotion of pity and fear.

25. Choose the incorrect use of idioms with pair of words.

(A) Kashmir is rack and ruin of India.

(B) My mother loves her kith and kin.

(C) Hitler carried fire and sword wherever he went.

(D) Let us work heart and soul.

Ans: (A) Kashmir is rack and ruin of India.

26. Who has spoken following lines in Shakespeare’s ‘Macbeth’ :

Me-thought, I heard a voice cry, “sleep no more ! Macbeth does murther sleep,” – the innocent sleep;

(A) Lady Macbeth

(B) Banquo

(C) Macduff

(D) Macbeth

Ans: (D) Macbeth

Note : In the following questions four options of meanings are given for the idioms and phrases given in the beginning. Choose the option that gives correct meaning. (Q. No. 27 to 29)

27. pull strings

(A) use one’s influence to get sometning done

(B) abort one’s plans

(C) reprimand for poor performance

(D) discourage

Ans: (A) use one’s influence to get sometning done

28. drop in

(A) withdraw

(B) disappear

(C) pay a short unannounced visit

(D) enter into an agreement

Ans: (C) pay a short unannounced visit

29. break into

(A) terminate

 (B) enter by force

(C) collapse

(D) detach

Ans: (B) enter by force

30. Equivoque is

(A) A form of metaphor

(B) A form of metonymy

(C) A special type of pun

(D) An alliteration

Ans: (C) A special type of pun

31. From which of the following poems, the given lines are taken?

“Here we go round the prickly pear Prickly pear prickly pear Here we go round the prickly pear.

(A) The Solitary.Reaper

(B) Dover Beach

(C) Thyrsis

(D) The Hollow Men

Ans: (D) The Hollow Men

32. In which of the following poems do we get the references of ‘Dryad’, ‘Flora’ and ‘Ruth’?

(A) ‘Ode to the West Wind’

(B) ‘True Love’

(C) ‘Ode On A Grecian Urn’

(D) ‘Ode to A Nightingale’

Ans: (D) ‘Ode to A Nightingale’

33. “Thou lovest; but n’ er knew – Love’s sad satiety”

The above line is taken from

 (A) The Lost Love

(B) La Belle Dame Sans Merci

(C) Ode on A Grecian Um

(D) TO A Skylark

Ans: (D) TO A Skylark

34. Faulkner’s satire of the philistine deceptions of the rootless southerner who seized wealth and power in the Chaotic civil war period can be referred as

(A) Yoknapatacophao

(B) Snopes

(C) Snopesisme

 (D) Global South

Ans: (C) Snopesisme

35. “I had seen birth and death, DIE But had thought they were different; their birth was Hard and bitter agony for us, like death, our death”.

The above mentioned lines are taken from

(A) ‘The Love Song of J. Alfred Prupock’

(B) ‘The Hollow Men’

(C) Journey of the Magi’

(D) The Waste Land

Ans: (C) Journey of the Magi’

36. “What is the course of the life of mortal men of the earth

Nothing; and then they die art Perish; and no one asks.” 100 The above cited lines appear in

(A) Crossing the Bar

(B) Ode to a Nightingale

(C) Rugby Chapel HD)

(D) Mending Wall

Ans: (C) Rugby Chapel HD)

Directions (Q. 37 to 41): Read the following passage carefully and answer the questions given below it

To many people, Switzerland is the country of the Alps, though not all of it is mountainous. Northern Switzerland, like neighbouring regions of Eastern France and South-West Germany, is a land of hills and woods but also of cities and industries. Basel is world famous for pharmaceuticals and Zurich and its suburbs for electrical engineering and machinery. It is non-Alpine Switzerland that produces the cheese, the chocolates, the clocks and the watches for which the country is renowned. The Alps occupy the southern half of the country. They form two main east-west chains, divided by the straight line of the upper valleys of the Rhone and Rhine. The northern chain wholly in Switzerland contains Eiger and

Jungfran peaks. The Alps also influences swiss lives through their impact on its climate. They divide the mediterranean world from the central European. There are many regional variations in climate. But generally the mountain air is clear and clean – a factor that has resulted in Switzerland attracting the ailing from all over the world to its hospitals and clinics.

37. Switzerland’s climate which attracts the ailing from all over the world can be described as

(A) Salacious enodne a

(B) Salubrious

(C) Felicitous

(D) Boisterous

Ans: (B) Salubrious

38. Replace the word, “impact” in the passage without changing the meaning of the sentence using one of the following

(A) Change

(B) Alteration

(C) Influence

(D) Evolution

Ans: (C) Influence

39. According to the passage which region has a major share of mountains to the exclusion of other land forms?

(A) Southern Switzerland

(B) Eastern France

(C) South-West Germany

(D) Northern Switzerland

Ans:       (D) Northern Switzerland

40. In the first sentence the word “t” in the phrase “not all of it is mountainous” refers to

(A) Mountains

(B) Neighbouring countries

(C) Switzerland

(D) Alps

Ans: (C) Switzerland

41. Cheese, chocolates, clocks etc. are produced

(A) All over Switzerland

(B) Only in two cities in Switzerland

(C) In the mountainous regions of Switzerland

(D) In the non-mountainous regions of Switzerland

Ans: (D) In the non-mountainous regions of Switzerland

42. “Of life immense in passion, pulse and power cheerful, for freest action form under the laws divine The modem man I sing” The above mentioned lines appear in

(A) When Lilacs Last in the Dooryard  Bloomed

(B) One’s self I sing

(C) I saw in Louisiana a Live Oak Growing

(D) Mending Wall

Ans: (B) One’s self I sing

43. Who among the following has defined tragedy as “an imitation of an action that is serious, complete, and of a certain magnitude …”?

(A) Plato

(B) Aristotle

(C) Homer

(D) Sir Philip Sidney

Ans: (B) Aristotle

44. P.B. Shelley, has been labelled as “an ineffectual angel beating in void his luminous wings in vain”. Who, among the following, made such a remark?

(A) T.S. Eliot

(B) Matthew Arnold

(C) F.R. Leavis

(D) L.A. Richards

Ans: (B) Matthew Arnold

45. There are some statements given below in reference with the term ‘prosody’.

Find out incorrect statements.

1. It is systematic study of versification in poetry.

2. It deals with principles and practice of meter, rhyme and stanza forms.

3. It also studies figure of speech.

4. It does not include study of speech sound patterns and effects.

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) Only 4

Ans: (C) 3 and 4

46. Among the following which work has not been written by Charles Lamb?

(A) Essays of Elia

(B) Last Essays of Elia

(C) Tales from Shakespeare

(D) The Great Adventures of Ulysses

Ans: (D) The Great Adventures of Ulysses

47. Which of the following figures of speech involves a play upon words?

(A) Antithesis

(B) Alliteration

(C) Pun

(D) Zeugma

Ans: (C) Pun

48. In which of the following plays, the middle class provincial life has been depicted, by Shakespeare?

(A) Timon of Athens

(B) The Merry Wives

(C) Coriolanus

(D) The Winter’s Tale

Ans: (B) The Merry Wives

49. Catherine Barkley is a character in

(A) A Farewell to Arms

(B) Men without Women

(C) The Sun Also Rises

(D) Absalom Absalom!

Ans: (A) A Farewell to Arms

50. From which of the following poems the given lines have been taken?

“Tears, idle tears, I know not what they mean,

Tears from the depth of some divine despair

Rise in the heart, and gather to the eyes.”

(A) The Princess

(B) When Lilacs Last in the Dooryard Bloomed

(C) Thyrsis

(D) Dover Beach

Ans: (A) The Princess

51. Which of the following texts is a rarely imaginative version of a tale from Boccaccio?

(A) Prometheus Unbound

(B) “True Love

(C)’Isabe a

(D) The Borderers

Ans: (C)’Isabe a

52. Which of the following works was originally thed as 12on and Cythna?

(A) Ode to the West Wind

(B) The Mask of Anarchy

(C) Prometheus Unbound

(D) The Revolt of Islam

Ans: (D) The Revolt of Islam

53. Young Nick Adams is a character of Hemingway’s novel

(A) A Farwell to Arms

(B) In Our Times

(C) The Sun Also Rises

(D) To Have or Have Not

Ans: (B) In Our Times

54. The famous characters Grace Melbury and Giles Winterbourne appear in Hardy’s novel

(A) The Return of the Native

(B) The Woodlanders

(C) Jude the Obscure

(D) Under the Greenwood Tree

Ans: (B) The Woodlanders

Read the passage given below and choose correct answers to the questions. (Q. No. 55 to 57).

The function of discovery is sometimes attributed to imagination. Through the exercise of imagination we hit upon hypotheses which help us to combine the discrete data into synthetic wholes. Hypothesis is the principle of growth in knowledge. In framing a hypothesis we seam to contemplate a situation which does not necessarily exist. We contemplate the non-existent and review a number of alternatives. Such an attitude of mind where the activity of assertion is suspended, and possible alternative situations are supposed seems to be obviously one of imagination. Crore identifies the activity responsible for hypothesis with artistic imagination. But an illuminating hypothesis is not the work of mere uncontrolled imagination. Imagination unvivified by intuition, imagination which is day dreaming, fancy, reverie or guess work, will not help us to light upon the truth except by accident. There is a difference between a mere guess which is the work of imagination and integral knowing or intuition. Those who attribute the framing of hypothesis to imagination assign it, not to the analytical intellect but to the appreciative part of our mind.

55. It is not appropriate to attribute the framing of hypothesis to a mere uncontrolled imagination because

(A) Imagination does not light upon the truth

(B) Hypothesis is a mere guess work

(C) Imagination is only a day dreaming or a fancy

(D) Imagination supported by intuition can be helpful in framing of hypothesis

Ans: (D) Imagination supported by intuition can be helpful in framing of hypothesis

56. In what manner do hypotheses help in the function of discovery?

(A) They help us to combine discrete data into synthetic wholes

(B) We are able to contemplate a non- existent situation

(C) We are able to review a number of alternatives

(D) Hypothesis induces imagination

Ans: (A) They help us to combine discrete data into synthetic wholes

57. What according to the author, is the role of imagination ?

(A) Imagination is the source of discovery

(B) Imagination is the source of hypothesis

(C) Imagination plays role in combining discrete data

(D) None of the above

Ans: (B) Imagination is the source of hypothesis

Note: Read the passage above and choose the closest meaning of the words from the choices given. (Q. No. 58 to 62)

58. Hypothesis

(A) a well-established fact

(B) an idea which is yet not proved to be true

(C) a popular belief

(D) a scientific discovery

Ans: (B) an idea which is yet not proved to be true

59. Reverie

(A) guesswork

(B) day dream

(C) imagination

(D) whim

Ans: (B) day dream

60. Discrete

(A) Careful in speech

(B) Individually separate

(C) Extremely vital

(D) Indispensable

Ans: (B) Individually separate

61. Intuition

(A) state of applying wisdom

(B) ability to know through strong feelings

(C) ability to do something skillfully

(D) commonsense

Ans: (B) ability to know through strong feelings

62. Integral

(A) having all the essential parts

(B) important

(C) that which cannot be dispensed with

(D) that which cannot be ignored

Ans: (A) having all the essential parts

63. What among the following may be the most appropriate title of the above passage ?

(A) Artistic imagination

(B) Growth of knowledge

(C) Intuition and discovery

(D) Role of fancy

Ans: (C) Intuition and discovery

64. Complete the sentence below after a careful reading of the passage. We contemplate the non-existent in order to

(A) enrich our imagination

(B) frame a hypothesis

(C) imagine something unrealistic

(D) build up an argument

Ans: (B) frame a hypothesis

65. Which form of comedy deals with the relations and intrigues of gentlemen and ladies living in a polished society?

(A) Romantic comedy

(B) Comedy of humours

(C) Comedy of manners

(D) Satiric comedy

Ans: (C) Comedy of manners

66. Which of the following works does not belong to Romantic poetry?

(A) Hyperion

(B) Lyrical Ballads

(C) Christabel

(D) The wasteland

Ans: (D) The wasteland

67. According to Wordsworth poet is a ‘man speaking to :a man, it is true, endowed with more lively more and tenderness’

Fill in the blanks with suitable words given below.

(A) Nature, imagination, truthfullness

(B) Men, sensibility, enthusiasm

(C) Society, capacity, softness

(D) State, responsibility, efficiency

Ans: (B) Men, sensibility, enthusiasm

68. About whom did Arnold write in his poem, ‘Memorial Verses’ – ‘He laid us as we lay at birth/on the cool flowery lap of birth ….’?

(A) William Wordsworth

(B) William Shakespeare

(C) Tennyson

(D) John Keats

Ans: (A) William Wordsworth

69. The knock about scenes in Shakespeare’s The Taming of the Shrew and The Merry Wives of Windsor are the examples of

(A) Vulgar comedy

(B) Comedy of humours

(C) Farce

(D) The science of buffoonery

Ans: (C) Farce

70. Jake Barnes is the narrator in

(A) In Our Times

(B) Men Without Women

(C) A Moveable Feast

(D) The Sun Also Rises

Ans: (D) The Sun Also Rises

71. Which of the following statements is not correct about the poetry of Robert Frost?

(A) Following his stay in England between 1912 and 1915, Frost’s poetry acquired influences of the British Georgian school of poetry

(B) Frost’s poetry has often been described as an intersection of self and place

(C) Across the River and into the Trees offers a true representation of Frost as an Emersonian poet

(D) Frost’s relationship with nature is characterized by his notion of “emblemism”

Ans: (C) Across the River and into the Trees offers a true representation of Frost as an Emersonian poet

72. “Marriage by its best title is a monopoly, and not of the least invidious sort” The above mentioned statement appears in:

(A) True Love

(B) Culture and Anarchy

(C) Tess of the D’Urbervilles

(D) ‘A Bachelor’s Complaint of the Behaviour of Married People’

Ans: (D) ‘A Bachelor’s Complaint of the Behaviour of Married People’

73. Wordsworth’s first poem, ‘An Evening Walk’ shows the influence of poets-Rosset, Roucher and Delile on him.

(A) Italian

(B) French

(C) Greek

(D) Roman

Ans: (B) French

74. Which poem of Tennyson does start with the heroic line, “Courage ! he said and pointed towards the land” ?

(A) Morte D’Arthur

(B) Ulysses

(C) Break, Break, Break

(D) The Lotus Eaters

Ans: (D) The Lotus Eaters

75.Which of the following is not held to be one of the four primary fluids to determine a person’s physical condition and type of character (Ref. comedy of humours)

(A) Blood

(B) Sanguis

(C) Choler (Yellow bile)

(D) Melancholy (black bile)

Ans: (B) Sanguis

76. Which of the following works is not written by Robert Frost?

 (A) Two Tramps in Mud Time

(B) The Death of The Hired Man

(C) The Hill Wife

(D) Green Hills of Africa

Ans: (D) Green Hills of Africa

77. For which work did E.M. Forster remark while criticising Mulk Raj Anand : “Avoiding the rhetoric and circumlocution, it has gone straight to the heart of its subject and purified it”.

(A) Two Leaves and a Bud

(B) The Sword and the Sickle

(C) Coolie

(D) Untouchable

Ans: (D) Untouchable

78. Thomas Sutpan, the progenitor of “Sutpan’s Hundred” appears in

(A) Absalom, Absalom

(B) Light in August

(C) A Moveable Feast

(D) Men Without Women

Ans: (A) Absalom, Absalom

79. Among these following pairs find out incorrect pair of Shakespeare’s comedy and their characters

(A) Loves Labour Lost Biron and Rosaline

(B) A Midsummer Night’s Dream

Benedic…

Ans:

80. Memogranda During the War is written by

(A) Ernest Hemingway

(B) Walt Whitman

(C) William Faulkner

(D) Robert Frost

Ans: (B) Walt Whitman

81. “The lights begin to twinkle from the rocks: The long day wanes: the slow moon climbs: the deep

Moans round with many voices” The above mentioned lines appear in

(A) ‘Stopping by Woods on a Snowy Evening’

(B) ‘Crossing the Bar

(C) ‘Ulysses’

(D) ‘The Road not Taken’

Ans: (C) ‘Ulysses’

82. Which of the following is the correct definition of alliteration ?

(A) It is the use of a vague or equivocal expression.

(B) It is a contrast or opposition in meaning

(C) It is the repetition of speech sounds in a sequence of nearby words.

(D) It is the use of words and expressions that have become obsolete in common speech

Ans: (C) It is the repetition of speech sounds in a sequence of nearby words.

83. Which of the literary periods does the most prolific novelist Charles Dickens belong to?

(A) Neo-Classical Period

(B) Romantic Period

(C) Victorian Period

(D) Early Twentieth Century

Ans: (C) Victorian Period

84. Thyrsis’ was written to commemorate

(A) Thomas Arnold

(B) Keats

(C) Tennyson

(D) Arthur Hugh Clough

Ans: (D) Arthur Hugh Clough

Note : Narration of the sentences has to be changed in the following questions. Choose the correct option from the choices given below the sentence (Q. No. 85 to 87)

85. “Will you stop talking”, he said.

(A) He asked them why didn’t they stop talking

(B) He told them to stop talking.

(C) He asked them not to talk

(D) He advised them not to talk.

Ans: (B) He told them to stop talking.

86. “Ask the teacher”, my father suggested

(A) My father suggested that we should ask the teacher.

(B) My father suggested to ask the teacher.

(C) My father suggested that let the teacher be asked.

(D) My father suggested that the teacher be asked.

Ans: (A) My father suggested that we should ask the teacher.

87. He said, “You needn’t wait”.

(A) He told that you should not wait.

(B) He advised me not to wait.

(C) He told that I should not wait

(D) He said that I needn’t wait

Ans: (D) He said that I needn’t wait

88. Which of the following statements is not true about a soliloquy ?

(A) A soliloquy is a speech in which a character, alone on the stage, expresses his thoughts and feelings.

(B) It enables a dramatist to convey directly to an audience important information about a particular audience

(C) In a soliloquy, one imaginary speaker addresses an imagina…

Ans: (C) In a soliloquy, one imaginary speaker addresses an imagina…

89.Fill in the blanks with correct articles given below in the line.

I therefore welcome this publication which is humble tribute to his memory by Ministry of Information and Broadcasting of Government of India.

(A) an, the, the

(B) a, the, the

(C) the, the, the

(D) a, a, the

Ans: (B) a, the, the

90. Shakespeare’s sonnets have the following features. Find out correct statements.

1. Shakespeare has written 154 sonnets.

2. Sonnets from 1 to 126 are addressed to Dark Lady.

3. He dedicated his some sonnets to his Patron Earl of Southampton.

4. The rhyme scheme of his sonnets are generally ab ab, cd cd, ef ef,

(A) 1, 2, 3, and 4

(B) Both 1 and 4

(C) 1, 3 and 4

(D) Only 4

Ans: (C) 1, 3 and 4

91. Which poem of John Keats given below is based on Burton’s ‘The Anatomy of Melancholy’?

(A) Ode to Autumn

(B) Hyperion

(C) Lamia

(D) The Eve of St. Agnes

Ans: (C) Lamia

92. Which kind of plays were dramatized allegories of the life of man, his temptation and sinning and his quest for salvation?

(A) Morality plays

(B) Thesis plays

(C) Miracle plays

(D) Interludes

Ans: (A) Morality plays

93. Charles Dickens’ Little Dorrit is an attack upon

(A) The economic education in Universities

(B) The social practices and their effects

(C) The school system

(D) Marshalsea the debtor’s prison and the system that is responsible for it’s existence

Ans: (D) Marshalsea the debtor’s prison and the system that is responsible for it’s existence

94. In which of the following novels, Joe Christmas attempts to recover the Origins of his mulatto identity?

(A) Absalom, Absalom!

(B) Light in August

(C) The Sound and the Fury

(D) Go Down Moses

Ans: (B) Light in August

95. Poems on Various Subjects is written by

(A) Robert Frost

(B) Matthew Arnold

(C) Charles Lamb

(D) Kamala Das

Ans: (C) Charles Lamb

96. Who has said that, “Poetry should please by a fine excess.”?

(A) Matthew Arnold

(B) John Keats

(C) P.B. Shelley

(D) Alfred Lord Tennyson

Ans: (B) John Keats

97. Which of the following dramas does not belong to the last phase of Shakespeare’s literary career ?

(A) The Tempest

(B) Cymbeline

(C) Winter’s Tale

(D) As You Like It

Ans: (D) As You Like It

98 Choose the option having correct form of tense

(A) He has come back last night

(B) He came back last night

(C) He is coming back last night

(D) He was coming back last night

Ans: (B) He came back last night

99. Sensationalism and extravagantemotional appeal are the characteristics of which of the following dramatic form?

(A) Melodrama

(B) Theatre of the absurd

(C) Problem plays

(D) Expressionist drama

Ans: (A) Melodrama

100. The term ‘Utopia’ designates the class of fictional writings that

(A) Represent the elite class and highly educated society

(B) Show the intelligent and rational way of life

(C) Represent an ideal but nonexistent political and social way of life

(D) is full of ideal and imaginative romanticism

Ans: (C) Represent an ideal but nonexistent political and social way of life

101. Which is not true statement for Shelley’s works?

(A) Shelley’s Ode to the West Wind has been written in terza rima.

(B) Adonais is well-known elegy on the death of William Godwin.

(C) Hellas is a lyric drama inspired by the possibilities of Greek revolt.

(D) Shelley’s The Triumph of life is a dream poem and unfinished work.

Ans: (B) Adonais is well-known elegy on the death of William Godwin.

102. Whitman’s poem ‘Children of Adam’ has the theme

 (A) Love as an animal passion

(B) Democracy

(C) Mystery of life

(D) Natural beauty

Ans: (A) Love as an animal passion

103. Gabriel Oak is a character in

(A) A Pair of Blue Eyes

(B) Return of the Native

(C) Life’s Little Ironies

(D) Far from the Madding Crowd

Ans: (D) Far from the Madding Crowd

104. Which of the following is not written by Robert Frost?

(A) A Moveable Feast

(B) Home Burial

(C) Stopping by the Woods on a Snowy Evening

(D) A Boy’s Will

Ans: (A) A Moveable Feast

105. Which of the following works is a product of the later phase of Wordsworth’s career?

(A) The Borderers

(B) The Descriptive Sketches

(C) An Evening Walk

(D) The Thorn

Ans: (A) The Borderers

106. The burly landlord in “The Barber’s Trade Union” is named

(A) Bijay Chandrika Bahadur

(B) Param Chand

(C) Poorna Chand

(D) Bijay Chand

Ans: (D) Bijay Chand

107. In which of the following poetic dramas, the petty delusions and ambitions of human kind are watched over by choric forces who, from their extended perspectives undercut any assumption of heroic action?

 (A) Murder in the Cathedral

(B) The Dynasts

(C) The Cocktail Party

(D) The Confidential Clerk

Ans: (B) The Dynasts

108. Find out odd pair of works of John Keats and their publication year.

(A) Endymion – 1818

(B) The Pot of Basil – 1820

(C) The Eve of St. Agnes – 1820

(D) Queen Mab – 1813

Ans: (D) Queen Mab – 1813

Point out the part of speech of the underlined words in the following sentences (Q. No. 109 to 111)

109. He always respects his elders.

(A) Verb

(B) Adverb

(C) Adjective

(D) Conjunction

Ans: (B) Adverb

110. He is like my father.

(A) Adjective

(B) Preposition

(C) Noun

(D) Adverb

Ans: (B) Preposition

111. Each of the questions carries one mark

(A) Noun

(B) Adjective

(C) Adverb

(D) Pronoun

Ans: (D) Pronoun

112. In which novel of Dickens do the characters – Grandgrind, Bounderby and Cissy Jupe appear?

(A) Little Dorrit

(B) Great Expectations

(C) Hard Times

(D) Our Mutual Friend

Ans: (C) Hard Times

113. “One of four children born at the same time to the same mother” is called

(A) quaff

(B) quadruple

(C) quadruplet

(D) quadrillion

Ans: (C) quadruplet

114. Arabella Donn is a character in

(A) Return of the Native

(B) The Well Beloved

(C) Jude the Obscure

(D) The Trumpet Major

Ans: (C) Jude the Obscure

Note : In the following set of questions you will have to complete sentences by filling the correct prepositions from the choices given. (Q. No. 115 to 118)

115. time for the train.

We were————–

(A) on

(B) at

(C) in

(D) during

Ans: (C) in

116. It is not wise to have a meal and bathe immediately

(A) after

(B) afterwards

(C) since

(D) during

Ans: (B) afterwards

117. He has done nothing arrived.

(A) for

(B) since

(C) from

(D) after

Ans: (B) since

118. He was ill a week and that week he ate nothing.

(A) for, during

(B) for, in

(C) from, till

(D) since, for

Ans: (A) for, during

119. The references of “Hinkseys, Sibylla and Ilsley Downs” appear in

(A) ‘Crossing the Bar’

(B) ‘Dover Beach

(C) ‘Ulysses’

(D) Thyrsis

Ans: (D) Thyrsis

120. In which of the following poems, do we get the reference of Proteus and Old Triton

(A) Ode to The West Wind

(B) Ode to A Nightingale

(C) The World is Too Much with Us

(D) Ode on a Grecian Urn

Ans: (C) The World is Too Much with Us

121. The lines, “I who have lost/my way and beg now at strangers’ doors to/Receive love, at least in small change?” appear in

(A) The Freaks

(B) My Grandmother’s House

(C) A Hot Noon in Malabar

(D) The Invitation

Ans: (B) My Grandmother’s House

Out of four choices given in the following questions only one word is spelt correctly. The meaning of correctly spelt word is given in the beginning. (Q. No. 122 to 125)

122. Intended to cheat someone

(A) Fraudulent

(B) Fradulant

(C) Fraedulant

(D) Fraudulant

Ans: (A) Fraudulent

123. A slaughter house

(A) Abbatoir

(B) Abatoir

(C) Abatteur

(D) Abattoir

Ans: (D) Abattoir

124. The scientific study of the earth’s atmosphere

(A) Meterology

(B) Meteorology

(C) Metrology

(D) Matrology

Ans: (B) Meteorology

125. Extremely unpleasant

(A) Abnoxious

(B) Obnoxous

(C) Obnoxious

(D) Obnaxious

Ans: (C) Obnoxious

UP PGT English Exam Paper-2003

UP PGT English Exam Paper 2004

UP PGT English Exam Paper 2005

UP PGT English Exam Paper 2009

UP PGT English Exam Paper 2010

UP PGT English Exam Paper 2011

UP PGT English Exam Paper 2013

UP PGT English Exam Paper 2016

UP PGT English Exam Paper 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *