Post Graduate Teacher UP PGT English Exam Paper 2005

Description:  Read the solved UP PGT English Exam Paper 2005 for your preparation

Title: Post Graduate Teacher UP PGT English Exam Paper 2005               

 1.”Let knowledge grow from more to more But more of reverence in us dwell.” In which poem of Tennyson do we find the above quoted lines?

(1)-Ulysses

(2) Morte d’ Arthur

(3) In Memorium

(4) Locksley Hall

  Ans (3)

Explanation: These lines are taken from the poem, In Memoriam’ written by Tennyson in memory of his friend, Arthur Henry Hallam.

2. Who is the most furious character in Fagin’s Den in Dickens’ Oliver Twist?

(1) Dodger                  

 (2) Chiding

(3) Bates                     

(4) Bill Sikes

Ans (4)

Explanation Charles Dickens reflected on the social issues prevailed in the victorian age. He wrote for the cause and social upliftment of the poor and °downtrodden.

3. What can be the best explanation for the character of John Falstaff in Shakespeare’s Henry IV?

(1) Simple                  

 (2) Complex

(3) Novics                   

 (4) Caricature

Ans (4)

Explanation ‘Henry IV’ is an historical play and throws light on the significant historical events. Shakespeare projected the character, John Falstaff for humorous purpose in this play.

4. In which play of Shakespeare do the characters Volternand’ and ‘Cornelius’ appear?

1. The Merchant of Venice

2. Hamlet

3. Much Ado About Nothing

4. Macbeth

Ans. (3) 

 Explanation: The characters, Voltemand and Cornelius appear in the play, Much Ado About Nothing’. Portia and Shylock are the main characters in ‘Merchant of Venice’. Hamlet, Clodius and Ophelia are the key characters in Hamlet.

5. ‘Keats’ poetry is “abundantly and enchantingly sensuous”, Who has made this comment about the poetry of Keats?

(1) Matthew Arnold

(2) H.W. Garrod

(3) Middleton Murry

(4) Oliver Elton

Ans (2)

Explanation Keats was a poet of sensousness and beauty. This line is taken from the ‘Essays in Criticism’ written by Arnold.

6. “No nightingale did ever chaunt More welcome notes to weary bands of travellers in some shady haunt Among Arabian sands”

Where from the above quoted lines of Wordsworth?

(1) Solitary Reaper

(2) Ode to a Nightingale

(3) To the Cuckoo                                 

(4) To a Skylark

Ans (1)

Explanation: These lines are taken from the poem ‘Solitary Reaper’ in which the poet shows how the nature is sympathetic to the boy in his sufferings. Wordsworth was a great romantic poet and every trait of romanticism can be seen in his poetry.

7. In which famous poem does Walt Whitman make a reference to Suez Canal and wire line across the Atlantic?

1. 0 Captain, My Captain!

2. Passage to India

3. Earth My Likeness

4. Prayers of Columbus

Ans (1)

Explanation 0 Captain My Captain! is an elegy written by Walt Whitman on the death of the famous American President, Abraham Lincoln.

8. Which of the following is the first poem of Eliot’s first published volume of verse?

1. The Waste Land

2. The Hollow Men

3. The Love Song of J. Alfred Prufrock

4.Gerontion

Ans (3)

Explanation: In the poem, The love Song of J. Alfred Prufrock, Eliot wrote everything new and compelled modern writers to think in a new way.

9. The term ‘essay’, is the derivative of the French root ‘essai, which means:

(1) to compose             

(2) to go on a walk

(3) to try                    

 (4) to express

Ans (3)

Explanation: The French root ‘essai’ means to try. Essay is a short composition in prose in which a person/ writer discusses a matter, and expresses point of view.

10. Matthew Arnold’s Rughby Chapel commemorates:

1. the death of his father

2. the death of his friend

3. the death of a girl

4. the death of his relative

Ans (1)

Explanation: Arnold wrote an elegy to commemorate the death of his father. Elegy is a form of poetry which is used to lament the relatives.

11. Who has written the essay, The Cid Benchers of the Inner Temple’?

(1) Hazlit                  

 (2) Bacon

(3) Charles Lamb          

(4) Matthew Arnold

Ans (3)

Explanation: Charles Lamb wrote a number of essays, which are known as ‘Essays of Elia’. All his essays contain an autobiographical element.

12. Ernest Hemingway’s Men at War is:

1. a novel

2. a collection of short stories

3. an essay

4. an autobiography

Ans (3)

Explanation Hemingway was an American writer, His essay ‘Men at War’ was published on October 22, 1942.

13.”The analogy was that of the catalyst. When the two gases, previously mentioned, are mixed in the presence of a filament of platinum, they form sulphurous acid. This acid contains no trace of platinum and the platinum itself is apparently unaffected; has remained inert, neutral and unchanged. The mind of the poet is the shred of platinum.”

The above lines are an extract from T.S. Eliot’s essay

  1. Hamlet and his problems
  2. The Perfect Critic

3. The Imperfect Critic

4. Tradition and Individual Talent

Ans. (4)

Explanation: These lines are taken from the collection of essays “The Sacred wood” written by T.S. Eliot.

14. Point out the figure of speech in the following line : “The ploughman homeward plods his weary way.”

1. Metaphor

2. Personification

3. Transferred Epither

4. Hyperbole

Ans (3)

Explanation Transferred Epithet : In this figure of speech an epithet is transferred from its proper word to another that is closely associated with it in the sentence. Here, the word ‘weary’ has been transferred from the ploughman to the way.

15. To which character in Shakespeare’s ‘Hamlet’ does the following description apply? “the tedious weseacre who meddles his way to his doom”

(1) Claudius                

 (2) Hamlet –

(3) Polonius               

  (4) Rosencrantz

Ans (1)

Explanation: Claudius murders the father of Hamlet and marries his mother. At last both Hamlet and Claudius fight with each other and are killed. Thus, this statement applies to Claudius.

16. Who wrote Sohrab and Rustum?

(1) Wordsworth          

 (2) Swinburne

(3) Matthew Arnold

(4) Tennyson

Ans (3)

Explanation: Arnold was a Victorian poet who wrote this long poem. In the poem Sohrab is described as a brave boy.

17. Who praised Shakespeare thus?

“Others abide our question thou art free We ask and ask- Thou smilest and art still”

(1) Dr. Johnson           

 (2) Matthew Arnold

(3) Coleridge              

 (4) T.S. Eliot

Ans (2)

Explanation: Matthew Arnold praised Shakespeare through these lines written in the poem- ‘On Shakespeare’.

18. Who is `Thyrsis’ in the poem of the same name?

1. Percy Bysshe Shelley

2. Arthur Hugh Clough

3. Arthur Hallam

4. Edward King

Ans (2)

Explanation Arthur Hugh Clough was a bossom friend of Matthew Arnold. His sudden death invoked Arnold to write this elegy. It is an example of pastoral elegy.

19. Which of the following novels of Dickens was left unfinished?

1. A Tale of Two Cities

2. Bleak House

3. The Mystery of Edwin Drood

4. The Old Curiosity Shop

AIMIS (3)

Explanation: Charles Dickens was a Victorian novelist who brought social unrest and miserable conditions of the downtrodden into light.

20. Nissim Ezekiel’s poem, ‘Background, Casually’ reflects:

(1) his felling alienation

(2) his love for rural life

 3. his love for religion

4. None of the above

Ans (3)

Explanation: Nissim was born in Mumbai in 1924. He is a Jew and is very fond of realism. His poem ‘Background, Casually’ throws light on his love for religion.

21. Point out the figure of speech in the following: “Life sorrows sit and weep”

(1) Personification      

 (2) Simile

(3) Pun                       

(4) Oxymoron

Ans (1)

22. Freedrick Henry, the hero of Hemingway’s novel. A Farewell to Arms, is a driver in :

(1) Italian army           

 (2) British army

(3) American army

 (4) German army

Ans (1)

Explanation: The hero freedrick Henry was a native of America and he drove ambulance during the first World War in Italy. He is the hero of “A Farewell to Arms”.

23. Who is the author of the Unvanquished?

1. Scott Fitzgerald

2. 0′ Henry

3. Henry Sinclair Lewis

4. William Cuthbert Faulkner

Ans. (4)

Explanation: Faulkner was an American novelist, who wrote the ‘Unvanquished’. He was born in New Albany, Mississippi in 1897.

24. Santiago is the hero of Hemingway’s novel:

1. For Whom the Bell Tolls

2. The Old Man and the Sea

3. A Farewell to Arms

4. The Sun Also Rises

Ans. (2)

Explanation The Old Man and the sea is a naturalistic novel. Hemingway fulfilled a great promise as a writer of short stories.

25. What was the origin of the race of Nissim Ezekiel?

(1) Bene Israel             

 (2) Indian Christians

(3) Dravidian               

(4) Latin American

Ans. (3)

Explanation: Nissim Ezekiel was a Jew by birth. He was fond of realism and enriched Indian literature with his writings.

26. In which year did Robert Frost sell his farm in New England and moved to England?

(1)          1910    

  (2)          1911

(3)          1912     

 (4)          1913

Ans (3)

Explanation In 1912, Robert Frost sold his farm and went to England where he settled with his family.

27. Who has called Shelley a ‘perfect singing God’?

(1) A. C. Swinburne

(2) William Morris

(3) Matthew Arnold

 (4) S. A. Brooke

Ans. (3)

28.`Munoo’ is the central character of M.R. Anand’s novel

1. Coolie

2. Untouchable

3. Two leaves and a Bud

4. The Village

Ans. (1)

Explanation: Mulk Raj Anand was a novelist_ Through his novels he threw light on the social evils like untouchability existed in the contemporary society.

29. Who said, “The poet is a man speaking to men”?

1. S. Eliot

2. T. Coleridge

3. Samuel Johnson

4. William Wordsworth

Ans. (4)

Explanation William Wordsworth supported the view that the poet should use conversational language in his works. He believed in the spontaneous flow of strong

30. The romantic poetry is a revival of

(1) Classicism               

 (2) Romanticism

(3) Medievalism         

  (4) Humanism

Ans. (1)

Explanation: The romantic poetry is a revival of classic poetry. The first romantic period was Elizabethan Era. In between the two periods, there were a lot of changes in the society. In 1798 with the publication of lyrical Ballads, the romantic characteristics were revived in the literature.

31. The Dance of Eunuchs has been written by:

(1) Sylvia Plath           

 (2) Sarojini Naidu

(3) Kamala Das           

 (4) Nissin Ezekiel

Ans. (3)

Explanation:  Kamala Das is a poet, novelist and short story writer. She received the Sahitya Academy Award in 1985.

32. How many times did Robert Frost win the prestigious Pulitzer Prize?

(1) Once                     

 (2) Twice

(3) Four                      

 (4) never

Ans. (3)

Explanation: Robert Frost was awarded with the Pulitzer Prize four times in 1924, 1931, 1937, and 1943.

33.”The rest is silence” … These are the last words or … before his death in Shakespeare.

(1) Caesar                    

(2) Macbeth

(3) Hamlet                  

(4) Lear

Ans. (3)

Explanation: When Hamlet, the hero of the play, was on his death bed, he spoke these words to Horatio, his friend in the play, Hamlet. [Act. V SC. V]

34. The ‘iamble pentameter’ implies which of the following?

1. Five syllables in the pattern unstressed-stressed

2. Five syllables in the pattern stressed-unstressed

3. The pattern stressed-unstressed repeated five times

4. The pattern unstressed-stressed repeated five Limes

Ans. (1)

Explanation: In iambic pentameter, each foot has two syllables of which the first is unaccented but the second is accented. If there are five feet in a line, it would be known as iambic Pentameter.

35. Which work was left incomplete because of Hemingway’s sudden death?

1. Islands in the Stream

2. A Moveable Feast

3. The Garden of Eden

4. The Dangerous Summer

Ans. (3)

Explanation: He could not complete, The Garden of Eden because he shot himself with his gun.

36. The rhetorical device of ‘anaphora’ implies which of the following?

(1) A certain metrical arrangement in lines

 (2) Use of circumlocution in phraseology

(3) Juxtaposing the abstract with the concrete

(4) Repeating the first word or words of successive sentences or clauses

37. The following work is not associated with Matthew Arnold?

1. Culture and Environment

2. Dover Beach

3. Thyrsis

4. Empedocles on Etna

Ans. (1)

Explanation: Matthew Arnold reflected on the immoral attitudes of Contemporary people.

38. The Waste Land was first published in the year:

(1) 1922                                

(2) 1932

(3) 1942                              

  (4) 1912

Ans. (1)

Explanation: The Waste Land was published in the year 1922. It is a symbolic book on the modern literature.

39. The Lake District in England is associated with :

1. William Blake

2. William Collins

3. William Shakespeare

4. William Wordsworth

Ans. (4)

Explanation: ‘The Lake District’ is associated with Wordsworth who was a romantic poet.

40.Essays of Elia is :

1. full of didactic sermonising

2. practically autobiographical fragments

3. remarkable for their terse and aphoristic style

4. satirical and critical

Ans. (2)

Explanation: Charles Lamb was a romantic writer who wrote autobiographical essays. He kept his name Elia in all his essays.

41. Milton’s Samson Agonistes is :

(1) an elegy                

 (2) an ode

(3) a classical epic       

  (4) a classical tragedy

Ans. (4)

Explanation: Samson Agonistes is a classical tragedy which tells about Samson’s death. The work has a perfect unity of time, place and action found as usual in Greek tragedies.

42.”Good fences make good neighbours.” This line occurs in which poem of Frost?

1. Birches

2. Mending Wall

3. Road Not Taken

4. Two Tramps in Mud Tune

Ans. (2)

Explanation: This line has been taken from the poem Mending Wall composed by Robert Frost. He was one of the most famous American poets of 20th Century.

43. Which of the following is a work of Ezekiel?

 (1) A Time of Change

 (2) Rough Passage

(3) Summer                

 (4) None of these

Ans. (1)

Explanation: Ezekiel was a critic and wrote ‘A Time of Change’.

44. The name of Macbeth’s wife in the Shakespearean play is :

(1) Cordelia                

  (2) Calpurnia

(3) Desdemona           

  (4) None of these

Ans. (4)

Explanation: Cordelia was the daughter of king Lear. Calpurnia was the wife of Ceaser whereas Desdemona was the wife of Othello.

45. The figure of speech used in the following sentence is :

“All the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand.”

(1) Anithesis                        

 (2) Oxymoron

(3) Hyperbole                      

  (4) Synecdoche

Ans. (3)          

Explanation: In Hyperbole a statement is made emphatic by overstatement.

46. Who first imported sonnet to England?

(1) Sir Philip Sidney

 (2) Sir Thomas Wyatt

 (3) Shakespeare         

 (4) Milton

Ans. (2)

Explanation: Sir Wyatt introduced sonnet to England. The word ‘Sonnet’ is derived from Greek word `Sonneto’ meaning a ‘sound’. It is divided into two parts-octave of eight lines and setset of six lines, through a pause or ceasura after the eighth line.

47. Which one of the following theatre companies was owned by Shakespeare where his masterpieces were first performed?

(1) Wooden 0            

  (2) Globe

(3) Rose                    

  (4) Curtain

Ans. (2)

Explanation: Shakespeare owned the ‘Globe Theatre’ which was burned down during Henry VIII in 1613.

48. To follow knowledge like a sinking star beyond the utmost bound of human thought.”

Who wrote these lines?

(1) P.B. Shelley           

(2) William Blake

(3) Alfred Tennyson

 (4) Robert Browning

Ans. (3)

Explanation: This line is taken from the poem Ulysses composed by Tennyson. Through this poem he has tried his best to present the doubts and adverse situations existed in the Victorian society. “0 God ! 0 God!

49. How weary, state and unprofitable seems to me all the uses of this world.”

Which of Shakespeare’s tragic heroes utters these words?

(1) Hamlet              

 (2) Macbeth

(3) Othello                           

 (4) King Lear

Ans. (2)

Explanation: Hamlet finds everything around him useless. So he utters these words through this famous soliloquy.

50. Which of the following novels of Hemingway deals with his actual disappointing experiences of love and war?

1. A Farewell to Arms

2. To Have and Have Not

3. Across the River and into the Trees

4. The Sun Also Rises

Ans. (3)

Explanation: Hemingway, an American novelist who discussed the reality in his novels or short stories. He is famous as a short stories. He is famous as a short story writer.

. 51 In Yeats’ poem sailing to Byzantium. ‘Byzantium’ refers to:

(1) Constantinople

(2) Himalayas

(3) Athens                   

(4) Jerusalem

Ans. (1)

Explanation: W.B. Yeats’ poetry is full of symbolism. He founded the Irish Literary Society and revived the Irish drama. He was awarded the Nobel Prize for literature in 1923.

52. ‘Tennyson’s poetry represents:  

(1) Victorian prudery

(2)Victorian spirit of questioning and loss of faith

(3)Victorian compromise

(4)Victorian pessimism

Ans. (3)

Explanation: Tennyson was a Victorian poet. He is a representative of the Victorian poetry. The Victorian compromise was the compromise between aristocracy and democracy; between morality and sexuality; between doubt and faith.

53. Who coined the phrase-“Poetry is the criticism of life”?

(1) T.S. Eliot              

(2) F.L. Lucas

(3) F.R. Lavin             

(4) Matthew Arnold

Ans. (4)

Explanation: Through this line Arnold says that poetry is the mirror of society, which shows N everything happening in the society.

54.’Philip Prip’ is a character in Charles Dickens’ novel :

(1)A Tale of Two Cities

(2)Great Expectations

(3)Oliver Twist

(4)David Copperfield

Ans. (2)

Explanation Charles Dickens wrote on the sufferings and miseries of the people. He was a social reformer and used his pen for the upliftment of the society. Every character in his novel represents his personality.

55: Who wrote the poem The Triumph of Life?

(1) Keats                     

(2) Tennyson

(3) Shelley                  

(4) Wordsworth

Ans. (3)

Explanation: P.B. Shelley was born on 4th August 1972  Field Palace near Horsham in he had sharp mind and strong likes and dislikes. Due to his writing “The Necessity of Atheism”, he was expelled from the University

56.The word ‘furtive’ means :  

(1) stealthy   

(2) quick

(3) rouest interest              

(4) pretend

57. Find out the correct meaning of ‘stimulate’

(1) move

(3) eternal.

Ans. (3)

58. JPERPETUAL means:

 (1) rigid

(2) holy

(3) eternal

(4) rude

Ans. (3)

59.’ The word ‘disparity’ means

(1) inequality              

 (2) irregularity

(3) impoliteness           

 (4) unhappiness

Ans. (1)

Explanation Disparity means inequality.

60. Chronicle plays were very popular in :

(1) 9th century                            

(2) ‘ 18th century,

(3) 17th century                             

(4) ,J6th century

Ans. (4)

Explanation: Chronicle plays were based on the historical events in English Chronicles written by Raphael Holinshed and others. They became very popular in the 16th century.

61. ‘Lyrical Ballads’ was first published in:

(1) 1797

(2) 1798

(3) 1799

(4) 1796

Ans. (2)

Explanation: ‘Lyrical Ballads’ can be thought of the manifesto of romantic period. It was published in 1798.

62. A long romance entitled Endymion is written by:

(1) Shakespeare                       

(2) Browning

(3) Keats                                 

(4) Shelley

Ans. (3)

Explanation: John Keats was born at Finsbury, London in 1795. His work Endymion was severely criticised by Black wood Magazine and Quarterly Review.

63. Robert Browniing is famous for his:

(1) novels                    

(2) short stories

(3) dramatic monologues

(4) plays

Ans. (3)

Explanation: Dramatic monologue is a type of lyric in which the self revelation of the speaker is shown. The speaker is someone else, other than the poet.

64. T.S. Eliot declared himself to be a :

(1) romanticist              

(2) poetic dramatist

(3) painter                   

(4) catholic

Ans. (4)

 Explanation T.S. Eliot was a native of U.S.A. He declared himself to be Anglo catholic in religion, classicist in literature and royalist in politics.

65. Who said, “Poetry is not a turning looses of emotion but an escape from emotion”?

(1) Shakespeare           

(2) Keats

(3) Eliot                     

(4) Arnold

Ans. (3)

Explanation: T. S. Eliot’s theory of impersonal poetry’ is reflected through this line. He criticized Wordsworth’s theory of the spontaneous overflow of powerful feelings.

66. The phrase ‘stream of consciousness’ was first used by

(1) William Harvey

(2) William James

(3) William Jones        

(4) William Porter

Ans. (2)

Explanation: William James used the phrase ‘stream of consciousness’ in his “Principles of Psychology” 1890. He used this phrase to describe smooth flow of perceptions and feelings. Since then it has been adopted to elaborate a narrative method in fictions.

67. In which poem does Tennyson commemorate his friend ‘Arthur Hallam’?

(1) The Princess           

(2) Enoch Arden

(3) In Memorium         

(4) Ulysses

Ans. (3)

Explanation: Tennyson laments on the death of his friend, Arthur Hallam in ‘In Memorium’. It is a personal elegy in which the poet expresses his sorrows on the death of his relative.

67. In which poem has Wordsworth described different  moods of nature?

(1) The Daffodils

(2) Lines Written above Tintern Abbey

(3) An Evening Walk

(4) The Excursion

Ans. (2)

Explanation: Wordsworth is called a great poet of nature. He published ‘Lyrical Ballads’ with the help of Coleridge in 1798. In this poem he described, three moods of nature.

69: Which of the following is not an essay by Charles Lamb?

(1) Night Fears              

(2) Christ’s Hospital

(3) Going on a Journey

(4) Poor Relation

Ans. (3)

Explanation: Charles Lamb was a great essayist of romantic age. He wrote autobiographical essays.

70. The idiom ‘double Dutch’ means:

(1) language spoken by the Dutch

(2) unintelligible language

(3) long distance March

(4) two natives of the Netherlands

Ans. (2)

71. Choose the correct meaning of the following idiomout of the four responses given after it in cold blood

(1) indifferently        

(2) deliberately

(3) Uninternationally

(4) in anger

Ans. (2)

72. What does the underlined expression mean: Every verdict that he gave was sui generis

(1) well-balanced           (2) sensational

(3) challengable            ‘(4) unique

Ans. (4)

73. That which stays for a long time is:

(1) everlasting           

(2) permanent

(3) durable                  

(4) eternal

Ans. (3)

 74. What does the idiom `Penelop’s web’ mean?

(1) a complicated web

(2) a complicated situation

(3) an unending work

(4) an unending life

Ans (2)

75. What is the meaning of the idiom ‘ins and outs’?

(1) outside and back side

(2) internally

(3) full details

(4) partly

Ans. (3)

Explanation: The idiom ‘ins and outs’ means all 7 – the details, especially complicated or difficult ones.

 76. The antonym of GENUINE is:

(1) beautiful                

(2) ugly

(3) brave                     

(4) spurious

Ans. (4)

77. The, antonym of VOLUNTEER is:

(1) support                  

(2) defeat

(3) conscript                

(4) provoke

Ans. (3)

78. The antonym of AGILE is:

(1) swift

(2) hard

 (3) feeble

(4) slow

Ans. (4)

79. Give the correct antonym of the word ‘prodigal’.

(1) ardent                     

(2) extravagant

(3) frugal                    

(4) liberal

Ans. (3)

80. The synonym of AMNESTY’ is

(1) penalty                  

(2) justice

(3) pardon                   

(4) release

Ans. 3

81. The synonym of ADROIT is:

(1) skillful

(2) cunning

(3) villainous

 (4) wicked

Ans. (1)

82. The synonym of APEX is:

(1) peak                   

 (2) underground

(3) qualified                

 (4) greedy

Ans. (1) 

83 .The synonym of FELICTOUS is:

 (1) happy                    

 (2) convenient

(3) fervent                 

  (4) brittle

Ans. (2)

84. Choose the mis-spelt word:

(1) Subsistence             

 (2) Mismerise

(3) Anamolous           

  (4) Ninth

Ans. (3)

85. Find out the correctly spelt word from the following:

(1) concomitent           

 (2) concupiscence

(3) concurdant             

 (4) condescensition

An (2)

86: Find out the correct spelling:

(1) rheumatic              

 (2) rhumetic

(3) rhumetic                

 (4) rhumatic

Ans. (1)

87. Which of the following is the correct spelling?

(1) Iriconciliable         

 (2) Irriconcialiable

(3) Irreconciliable        

 (4) Irreconceliable

Ans. (3)

88. Choose the correct meaning of the word ‘peruse’.

 (1) to lie under oath

 (2) to argue convincingly

 (3) to read thoroughly

 (4) to look for the ‘clues

Ans. (3)

89. Choose the correct word to fill in the blank in the sentence given below:

Wordsworth was a great lover of natural scenery and…

(1) cite     

(2) site      

 (3) sight

 (4) shite

An (3)

90. Choose the most appropriate one-word substitute for the expression given below:

`an office with good salary but no work’

(1) gratis                      

(2) honorary

(3) discretionary          

 (4) sinecure

5 (4)

91. Choose the correct meaning of the following idiom out of the four option given after it

1. multi-coloured

2. in a severe manner

3. in a mixed manner

4. in an attractive manner

 Ans.(2)

92. Choose the most appropriate one-word substitute for the expression given below:`a supporter of the cause of women’

(1) feminine               

 (2) feminist

(3) effeminate              

(4) sophist

Ans. (2)

93. Choose the correct word for the expression given below:

`a room for the display of works of art

1. artery

(2) artillery

(3) gallery

(4) library

Ans. (3)

94. Select the best choice to replace the underlined expression in the following sentence:

Aditya was not selected for the job of a medical officer because he was wet behind the ears.

(1) underage                            

 (2) inexperienced

(3) ill-mannered                      

  (4) untrustworthy

Ans. (2)

95. `With a high hand’ means:

1. a praise worthy way

2. in a dictatorial way

3. in a hasty way

4. in an honorable way

Ans. (2)

96: Which of the following means ‘a charlatan’?

  (1) Who pretends to have more skill than he reallyhas

(2) A modest woman

(3) A gentleman

(4) Milkman

Ails (1)

97. The appropriate meaning of ‘EL Dorado’ is:

1. an attainable thing

2. an approachable thing

3. an unattainable thing

4. an invincible thing

98. Fill in the blank with appropriate word: I The tree was … with fruits.

 (1) load         

 (2) loaded

(3) laden                      

(4) loading

Ans. (3)

99. Which of the following sentences is a correct one?

(1) The ship let go its anchor.

(2) Let the ship go its anchor.

(3) Let its anchor go the ship.

(4) Its anchor let the ship go.

 Ans. (2)

100. Find out the correct conversion of the following direct speech into indirect narration:

“Please, please, don’t drink too much. Remember that you’ll have to drive home.” she said to him.

(1) She forbade him not to drink too much reminding him that he would have to drive home.

(2)’She begged him not to drink too much, reminding him that he would have to drive home.

(3)1″She request him again and again that he should not drink too much. She told him to remember that he will have to drive home.

(4) She said to him please did not drink too much and remember that he’ll have to drive home.

Ans (2)

Explanation: When the direct narration of an imperative sentence showing a request is changed into indirect narration, said/said to is changed into begged/requested.

101. Which of the given options is the correct indirect form of speech of the following sentence?

“Wish you a happy journey,” Neeta said to me.

(I ) Neeta told me that i should wish a happy journey.

(2) Neeta wished me a happy journey.

(3) Neeta told me to have a happy journey

(4) Neeta wished me that I wish a happy journey.

 Ans. (2)

102. Point out the correct indirect form of:

The mother said, “Do not go out in rain.”

  1. Mother request (him) not to go out in rain.
  2. Mother pleaded not to go out in rain.
  3. Mother suggested (me) not to go out in rain.
  4. Mother forbade (her) to go out in rain.

Ans. (4)

103. Complete the following sentence with appropriate word:

Please refer to the subject ……above.

(1) sighted                  

 (2) sited

(3) cited                   

   (4) sided

Ans. (3)

104. He jumped off the bus while it…

(1) moved                   

 (2) was moving

(3) had moved            

  (4) had been moved

Ans. (2)

105. Which of the following sentences is correct?

1. Full many a flower are born to blush unseen.

2. Full many a flower is born to blush unseen.

3. Full many a flowers-are born to blush unseen.

4. Full many a flowers is born to blush unseen.

Ans. 2

106. I am looking forward to …

(1) see my friend

(2) seeing my friend

(3) have seen my friends

(4) having been seen my friend

Ans. (2)

107. The gardens in Srinagar are more beautiful than :

 (1) this of Mysore

 (2) that in Mysore

(3) these of Mysore

 (4) those of Mysore

Ans. (4)

108. Fill in the blank in the following sentence with correct preposition :

My friend came all the way from Kathmandu to congratulate me…my success.

(1) for

 (2) at

(3) over                     

 (4) on

Ans. (4)

109. Which of the following sentences is correct one?

(1) I went there with a view to meet him.

(2) I went there with a view to meeting him.

(3) I went there for a view to meeting him.

(4) I went there with view to meeting him.

Ans. (2)

110. Fill in the blanks with appropriate tense: I wish I … dead.

(1) shall                     

 (2) will

(3) may                     

  (4) were

Ans. (4)

111.  Find out the mis-spelt word:                                                      

 (1) Monstrous           

  (2) Monsterous

(3) Monstorous           

 (4) Monstoros

Ans. (1)

Explanation: Here all options except option (1) have mis-spelt words. So, the question should have been asked in a different way such as find out the’ correctly spelt word.

Direction: The passage below is followed by Question Nos. 112-117 on its content. Answer the question on the basis of what is implied or stated in the passage:

The expression ‘the rule of law’ relates to human association. It purports to stand for human being associated in terms of the recognition of certain conditions of association, namely ‘laws’: human beings joined in an exclusive, specifiable mode of relationships. I shall begin, therefore, with two brief remarks about human relationship in general.

First, relations between persons are apt’ to be contingent assemblages of a variety of different modes of association. I mean categorically distinct kind of relationship, specifiable in terms of its own condition, which excludes other modes of association but does not deny them. Thus, two persons may be joined, as husband and wife, in a legal mode of relationship, civil or ecclesiastical, but they may also be related in the categorically different terms of love, affection, friendship and so on and further they may be’ partners in a business enterprise. And while a teacher and his pupil may have a legal and a commercial relationship, they have also an educational relationship whose terms are neither those of law nor of commerce. In short, while persons may have (and, indeed, be largely composed of ) a variety of different kinds of relationship with, others and move between them without confusion, the subject in a mode of relationship is always the abstraction, a persona, a person in respect of being related to there in terms of distinct and exclusive conditions. And ‘the rule of law’, standing for a mode of relationship, identifies persons related to others of the same modal character. What is the character of this persona and what are the conditions of this mode of association? Secondly, in spite of their modal diversity, all human relationship has a common character. Human beings are intelligent agents and the terms of all or any of the relationship they enjoy are beliefs and recognitions: not merely what they have learned and understood (or misunderstood) attributed to or assumed about themselves, but what they have seen fit to require of themselves and one another. Human relationships are human inventions, invented ambulando in the course of living and imposing conditions upon conduct. Here we have to do with artifice. But a particular mode of human relationship, having been imagined, perhaps elaborated and refined and enjoyed as a practice, may then become the subject of reflection in which its terms and conditions are precisely distinguised. Here, as elsewhere, practice precedes the reflection in which its moral character is formulated.

112. In a state or society human beings are associated with one another in terms of:

(1) Love                  

 (2) Friendship

(3) Business concerns

 (4) Laws

Ans. (4)

113. In the context of the passage, which of the following statement is not correct?

1. All human relationships are based on laws.

2. There are different modes of relationships among human beings.

3. Legal relationship can be indisputably blended with non-legal relationships.

4. There is no contradiction between a civil and an ecclesiastical relationship.

Ans. (3)

114. Throughout the passage, the term ‘mode’ implies:

(1) style                      

(2) rule

(3) form                     

 (4) manner

Ans. (3)

115. In the phrase ‘contingent assemblages’, contingent means:

(1) accidental              

 (2) convenient

(3) specific                

  (4) representative.

Ans.(4)

116. Which of the following statements is true about ‘the rule of law’?

1. In spite of difference, human beings can accept the same modal character.

2. Human beings cannot be subjected to the same `rule of law’.

3. All men and women being alike, the same ‘rule of law’ is not difficult to endorse.

4. Human beings are too egoistical to accept a common ‘rule of law’.

Ans.1)

117. The tone of the passage is

(1) critical                   

(2) expository

(3) descriptive             

 (4) narrative

Ans. (2)

Direction: In the sentences given below (Question Nos. 118-120) mark the part which contains an error. If there is no error, mark ‘d’ as your choice:

118. Every one of us

 (1)/should do our duty

 (2)/to the country

 (3)/No error

 (4). —

Ans.(2)

119. Neither Ram nor his parents

 (1)/are

 (2)/to blame

 (3)/No error

 (4). .

Ans. (4)

120. Very few

 (1)/people now/believe that

 (2)/the wages of sin are

 (3) death./ No error

 (4).

Ans (3)

Explanation: ‘Wages’ seems a plural word but it takes singular or plural verb according to the situation/meaning. Here ‘wages’ gives singular meaning; hence, ‘is’ in place of ‘are’ will be used.

121. Fill in the blank with the correct preposition choosing from those given below:

The cat is hiding … us.

(1) with

 (2) from

 (3) of      

  (4) off

Ans. (2)

122. Choose the correct option to fill in the correct tense of verb in the following:

I waited for my friend until he…

(1) had come              

 (2) will come

(3) came                   

  (4) comes

Ans. (3)

123. Fill in the blank :

Silkworm feed … mulberry trees.

(1 ) at      

 (2) on         

(3) by       

 (4) after

Ans. (2)

124. Choose the correct transformation of the following sentence from complex to simple:

While there is life, there is hope.

(1) So long as there is life, there is hope.

(2) Life and hope are inseparable.

(3) Until there is hope, there is life.

(4) Where the life is, the hope is there.

Ans. (2)

125. Fill in the blank, with the correct preposition: I do not agree … your proposal.

(1) with

(2) from                                                                                                  

 (3) to      

  (4) on

Ans. (3)

UP PGT English Exam Paper-2003

UP PGT English Exam Paper 2004

UP PGT English Exam Paper 2005

UP PGT English Exam Paper 2009

UP PGT English Exam Paper 2010

UP PGT English Exam Paper 2011

UP PGT English Exam Paper 2013

UP PGT English Exam Paper 2016

Keywords: UP PGT Exams paper 2005, UP Postgraduate Teacher Exams paper-2005, UP PGT English Exams paper 2005

Share this post on your following social media pages:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *